Aktualno
StoryEditor

Prihodi HT-a lani porasli 11 posto, neto dobit pala 7,5 posto

21. Veljača 2018.

HT je u 2017. godini ostvario prihode od 7,756 milijardi kuna, što je 11 posto više nego prethodne godine, dok je neto dobit pala za 7,5 posto, na 863 milijuna kuna, pokazuju revidirani konsolidirani rezultati HT-a.

Bez učinka Crnogorskog Telekoma, prihodi su lani porasli 2 posto u odnosu na prethodnu godinu, a ako se isključi utjecaj H1 Telekoma, prihodi su porasli 1,5 posto. Rastu prihoda pridonijeli su prihodi pokretnih komunikacija i rast u sistemskim rješenjima, navodi se u izvješću tvrtke, objavljenom u srijedu.

>>>HT otpušta oko 60 radnika, prosječna otpremina 230 tisuća kuna

EBITDA prije jednokratnih stavki iznosi 3,138 milijardi kuna, što je 11,2 posto više u odnosu na 2016. godinu, dok je EBIDTA marža porasla za 0,1 postotni bod na godišnjoj razini, na 40,5 posto.

Neto dobit u 2017. iznosi 863 milijuna kuna i manja je za 7,5 posto u odnosu na 2016. Bez utjecaja Crnogorskog Telekoma, realizacija neto dobiti manja je za 10,8 posto.

"Ostvarenje neto dobiti pod utjecajem je veće amortizacije zbog povećanih infrastrukturnih ulaganja i povećanog vrijednosnog usklađenja imovine i potraživanja", navodi se u izvješću.

Kapitalna ulaganja

Realizacija kapitalnih ulaganja u 2017. povećana je za 17,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, uključujući doprinos Crnogorskog Telekoma. Bez tog doprinosa, realizacija kapitalnih ulaganja povećana je za 8,5 posto, na 1,7 milijardi kuna.

>>>Telekomi žale zbog odljeva potplaćenih, nastavljaju s investicijama i očekuju smanjenje nameta

U izvješću se navodi i da su Uprava i Nadzorni odbor Glavnoj skupštini tvrtke predložili raspodjelu dividende od 6 kuna po dionici koja će se isplatiti iz neto dobiti 2017. godine.

To daje ukupan iznos za isplatu dividende od 490 milijuna kuna i predstavlja 58,25 posto raspodjeljive dobiti stečene u prethodnoj godini te alokaciju ostatka neto dobiti u zadržanu dobit, navodi se u izvješću.

Minimalna ciljana dividenda

HT na početku godine objavljuje minimalnu ciljanu dividendu za svaku godinu, koja će biti u okviru raspona navedenog u politici dividendi.

"Za financijsku 2018. Uprava trenutno očekuje isplatu dividende u iznosu od minimalno 6 kuna po dionici", zaključuje se u izvješću.

"Iza HT je još jedna uspješna godina i uvjerljivo vodeća pozicija u svim segmentima telekomunikacijskog tržišta. Akvizicijom Crnogorskog Telekoma napravili smo veliki regionalni iskorak, dok je Optimino preuzimanje H1 Telekoma doprinijelo stabilnosti tržišta", komentirao je ostvarene rezultate predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković.

20. travanj 2024 01:13