Aktualno
StoryEditor

Privatni interes informirao javnost

29. Travanj 2018.

Pravu malu paniku izazvao je dekan Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje ‘Nikola Šubić Zrinski’ iz Zagreba Ivica Katavić kad je u Glasu Slavonije najavio da postoje velike indicije da se diplome stečene u Srbiji i BiH više neće moći nostrificirati u Hrvatskoj, jer ne udovoljavaju traženim kriterijima.

Uplašili su se prije svega Slavonci, koji jeftinije studiraju u BiH. Zaredao je medijski karusel, da bi se tek na novinarsko pitanje javila mjerodavna institucija, Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) i potvrdila Katavićeve indicije.

>>>Od jeseni na Sveučilištu Sjever dva nova preddiplomska i tri diplomska studija

Jer, ‘u slučaju kriterija akreditiranosti inozemne visokoškolske institucije važna je vjerodostojnost nadležnog akreditacijskog tijela, odnosno, da je ono prošlo relevantno međunarodno vrednovanje, što, nažalost, odnedavno nije slučaj ni s jednom nadležnom agencijom za vanjsko osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju u BiH i Republici Srbiji’, stoji u odgovoru AZVO-a.

Na užas slavonskih studenata u BiH, a na radost dekana zagrebačke visoke škole, koji najesen otvara dislocirani studij u Županji. A da nije bilo tog poslovnog interesa, pitanje je bi li se državna agencija uopće udostojila obavijestiti javnost o tome što se sprema hrvatskim studentima na studiju u BiH i Srbiji.

17. travanj 2024 15:47