Aktualno
StoryEditor

Program konvergencije: Izraženo usporavanje izvoza u 2018.

26. Travanj 2018.

U 2018. godini očekuje se izraženo usporavanje rasta izvoza roba koji će biti tek nešto viši od rasta inozemne potražnje za domaćim proizvodima, piše to u Programu konvergencije Republike Hrvatske koji je u četvrtak bio na Vladi.

- Slijedom toga proizlazi i usporavanje rasta udjela na izvoznim tržištima roba, a unatoč snažnoj korekciji na više inozemne potražnje za domaćim robama. Na ovo ukazuju i ostvarenja izvoza roba početkom 2018. godine. U 2019. godini, unatoč daljnjem usporavanju izvoza roba, rast udjela na izvoznim tržištima roba opet će blago ubrzati. Nakon 2018. godine, određen pozitivan učinak na izvoz očekuje se i od kretanja realnog efektivnog tečaja kune, koji će u razdoblju 2019. – 2021. bilježiti manju deprecijaciju – stoji u programu.

>>> Vlada: Do 2021. udjel javnog duga u BDP-u past će na 66 posto

Naime, tijekom 2017. godine zabilježeno je ubrzanje rasta izvoza roba i usluga u odnosu na prethodnu godinu u uvjetima intenziviranja dinamike inozemne potražnje za domaćim izvozom. Povrh toga, zabilježeno je i povećanje udjela na hrvatskim izvoznim tržištima u usporedbi s 2016. godinom. Tomu je doprinijelo isključivo ubrzanje rasta robnog izvoza, dok je izvoz usluga, uslijed nepovoljnog baznog efekta, ostvario nešto slabiji realni rast nego 2016. godine.

- U narednom razdoblju i dalje se očekuje kako će izvoz roba i usluga biti komponenta koja će davati najsnažniji pozitivan doprinos  gospodarskom rastu. Međutim, u skladu s očekivanim kretanjem inozemne potražnje za domaćim robama i uslugama, rast izvoza bilježit će postupno usporavanje prema kraju projekcijskog razdoblja. Također, kako će pozitivni učinci pristupanja EU tržištu i dalje iščezavati, izvoz roba i usluga će u puno većoj mjeri odražavati dinamiku izvozne potražnje. Tako se kroz čitavo srednjoročno razdoblje predviđa rast udjela domaćeg izvoza na stranim tržištima, koji će postupno usporavati te biti na nižim razinama u odnosu na prve tri godine od pristupanja EU, a najniži upravo u 2018. i to isključivo zbog izvoza roba – piše u programu konvergencije.

28. travanj 2024 12:23