Aktualno
StoryEditor

Programsko vijeće HRT-a nije prihvatilo Pravilnik o korištenju društvenih mreža jer ‘krši Ustav‘

13. Rujan 2017.

Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) na izvanrednoj je sjednici raspravljalo o Pravilniku o korištenju društvenih mreža, kojim se uređuje način na koji su zaposlenici i vanjski suradnici obvezni postupati pri korištenju društvenim mrežama te je donijelo jednoglasan zaključak o neprihvaćanju toga Pravilnika.

Vijećnici su predložili i brisanje članka u kojemu se navodi da se odredbe primjenjuju i na članove Programskoga vijeća i Nadzornoga odbora Hrvatske radiotelevizije. Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije u zaključcima je od vodstva Hrvatske radiotelevizije zatražilo i da ih izvijesti o promjenama i zaključcima prije nego što Pravilnik stupi na snagu te da odgovori na pitanja postavljena na današnjoj sjednici.

>>> Za četiri mjesta u NO HRT-a prijavilo se 32 kandidata

Iznoseći svoje primjedbe na tekst Pravilnika, članica Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Neda Ritz istaknula je kako članove toga HRT-ova tijela bira Hrvatski sabor te kako je po njezinu mišljenju došlo do prekoračenja ovlasti. Član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Saša Milošević smatra kako Pravilnik članove ograničava u njihovu ponašanju u javnome prostoru.

Predsjednik Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Zdravko Kedžo istaknuo je kako se članovi već ionako drže odredaba Poslovnika o radu Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije. Govoreći o svojim razlozima neprihvaćanja teksta Pravilnika, član iz redova zaposlenika Dean Šoša rekao je kako njegove odredbe otežavaju angažiranje vanjskih suradnika „jer im se brani izražavanje njihova mišljenja”.

I druga članica iz redova zaposlenika, Maja Sever, protivi se Pravilniku jer prema njezinu mišljenju u njemu ima odredaba „kojima se krši Ustav”. Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić rekao je kako je zapisao sve primjedbe iznesene u vezi s Pravilnikom i naglasio da će ih dati na analizu stručnim službama Hrvatske radiotelevizije te da će o iznesenim primjedbama raspravljati i Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije te donijeti zaključke i obrazloženja o kojima će izvijestiti Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije.

19. travanj 2024 10:13