Aktualno
StoryEditor

Pronađeni prvi znanstveni dokazi ‘višeg‘ stanja svijesti

22. Travanj 2017.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Sussexu pronašlo je prve znanstvene dokaze višeg stanja svijesti. Neuroznanstvenici su mjereći moždanu aktivnost promatrali različitost neuronskih signala ispitanika u budnom stanju i pod utjecajem psihodeličnih droga, piše Medicalxpress.

Raznolikost moždanih signala omogućuje matematičko indeksiranje razine svijesti. Na primjer, u budnom stanju veća je raznolikost neuronskih signala nego u snu. No, ovo je prvo istraživanje koje pokazuje još veću raznolikost tih signala nego što ima osoba koja je budna ili svjesna. Dosadašnja istraživanja bila su usmjerena na stanja smanjene svjesnosti poput spavanja, anestezije ili takozvanog vegetiranja. Znanstvenici koji su sudjelovali u ovom istraživanju uzbuđeni su svojim otkrićem, ali i oprezni jer kažu da je potrebno to detaljnije istražiti koristeći sofisticiranije modele kojima bi potvrdili ove rezultate.

>>> Reptilski mozak upravlja navikama i odlukama potrošača

- Mozak se na psihodelicima ponaša drugačije nego uobičajeno. Tijekom stanja psihodelije, električna aktivnost mozga je manje predvidljiva i integrirana nego tijekom svjesnog budnog stanja. U tom stanju viša je razina svjesnosti, ali samo s aspekta ovog specifičnog matematičkog mjerenja, kazao je profesor Anil Seth, jedan od direktora Sackler centra za znanost o svijesti na Sveučilištu u Sussexu.

On je zajedno s kolegama iz Centra Michaelom Schartnerom i Adamom Barrettom ponovno analizirao podatke koje su prikupili Imperial College London i Sveučilište u Cardiffu dajući volonterima jednu od tri droge koja uzrokuje psihodelično stanje - psilocibin, ketamin i LSD. Koristeći tehnologiju snimanja mozga, mjerili su mala magnetska polja koja proizvodi mozak i otkrili da je neovisno o vrsti droge razina svijesti, odnosno raznolikost neuronskih signala značajno viša.

Istraživači naglašavaju da to ne znači da je psihodelično stanje svijesti bolje ili poželjnije, već da se može prepoznati u odnosu na druga stanja svijesti. Ovo otkriće moglo bi utjecati na medicinski kontrolirano korištenje psihodelika u liječenju teške depresije.

- Ova otkrića pomažu nam da shvatimo što se događa u mozgu kada ljudi iskuse ekspanziju svijesti pod utjecajem psihodelika. Često iskuse neki osobni uvid, a kada se to dogodi u terapeutskom kontekstu, mogu se očekivati pozitivni ishodi. Istraživanje nam može pomoći u shvaćanju kako se to točno događa, rekao je dr. Robin Cahart-Harris s londonskog Imperial Collega.

>>> Kako Google utječe na ljudski mozak?

Osim shvaćanja kako bi se to moglo iskoristiti za medicinske svrhe, istraživanje doprinosi i većem znanstvenom razumijevanju kako su povezane razina svijesti i sadržaj svijesti, odnosno dinamici mozga. Istraživači tim sada radi na identificiranju specifičnih promjena u tijeku informacija u mozgu tijekom psihodeličnih iskustava poput halucinacija.

Rezultati istraživanja objavljeni su na isti dan, 19. travnja kada je prije 74 godine Albert Hoffman, koji je prvi sintetizirao LSD 1938. proveo svoj eksperiment otkrivanja psiholoških učinaka te droge. Na taj da 1943. godine Hoffman je na svom prvom LDS tripu odbiciklirao kući, stoga se dan u njegovu čast obilježava kao dan bicikliranja.

25. travanj 2024 08:00