Aktualno
StoryEditor

Protegnite noge na prvom Hrvatskom Festivalu Hodanja u predivnoj Lici

25. Kolovoz 2018.

Turistička zajednica Ličko-senjske županije organizira idući vikend - 1. i 2, rujna - prvi "Hrvatski Festival Hodanja“ (HFH) sa startom u Gospiću i Otočcu, online prijave traju do iduće srijede - 28. kolovoza , među kojima su i dvije duge staze - Gospić Tesla u dužini od 30 kilometara i Otočac Gacka u dužini od 34 kilometra.

Zainteresirani se mogu online prijaviti i za kraće staze Gospić Tesla od 20 kilometara i Otočac Gacka 18 kilometara ali i za mini staze duge 12 kilometara, i to za oba dana i u oba grada iz koji "starta" hodanje.

>>> Trčanje – svjetski trend koji potiče tehnološku inovativnost 

Direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivan Radošević rekao je u subotu za Hinu kako je zanimanje za prvi festival hodanja jako veliko i ima dosta prijava, najviše iz Zagreba i Zadra, ali i iz svih drugih krajeva Hrvatske. Dodao je da su mini staze uveli naknadno u petak zbog upita i zahtjeva mnogobrojnih obitelji s malom djecom.

"HFH će se kao prvi ili probni održati već ovoga rujna, ali će od naredne godine HFH prvoga vikenda u rujnu biti i službeno uvršten u kalendar Međunarodnoga hodačkog udruženja IMA (International March Association), te nam je cilj da sve bude dobro organizirano i da ovo postane dugogodišnja internacionalna priča, jer Lika ima što pokazati, prekrasnu i uglavnom netaknutu prirodu", istaknuo je Radošević i dodao kako je za idući vikend najavljeno i lijepo vrijeme.

Radošević  je rekao da staze za hodanje nisu zahtjevne, da su isplanirane upravo za šetnju, te da ni ona najdulja (34 kilometra) ne bi trebala trajati više od osam sati. Kotizacija se kreće od 140 kuna za oba dana i za duge staze, za maloljetne sudionike sto kuna. Za kratke staze je po deset kuna jeftinije, za jednu stazu 80 i 50 kuna, a za mini staze 30 kuna za odrasle i 20 kuna za maloljetne sudionike. Dodao je da će uplate biti skuplje na dan početka festivala.

>>> Obavijest za sve užurbane poslovnjake: Pripremite najbolji trk za Magenta 1 B2B Run

Za uplaćeni novac sudionici će dobiti startne brojeve i majicu, vodu i voće tijekom hodanja, topli obrok nakon dugih staza, a onima koji uplate kotizaciju za oba dana bit će osiguran i besplatan prijevoz autobusom nakon hodanja na relaciji Gospić - Otočac.

Start za stazu Tesla, kraću i dulju, je u centru Gospića, na Trgu Stjepana Radića, odakle se kreće prema Smiljanu. Prva veća pauza je u memorijalnom centru Nikola Tesla, a onda se hodanje nastavlja prema Debelom brdu, gdje se grupe razdvaju. Ruta od trideset kilometara duljine ide preko Novosela,  Ličkog Novog, Žabice, pa kroz park Jaskovac, do predgrađa Lipa, do cilja u centru Gospića.

Kraća ruta, duljine 20 kilometara, se u Debelom brdu razdvaja prema Kaniži do Ličkog Novog kroz Žabicu, do centra Gospića.

Sutradan je start za obje staze imena Gacka u centru Otočca, te se kreće u smjeru sela Prozor do sela Čovići. Nastavlja se uz rijeku Gacku, kroz selo Prozor, natrag do početne točke gdje 18 km ruta Festivala završava. Dulja staza (34 km) iz Čovića ide do Ličkog Lešća i Sinca gdje će na Vrilu Gacke biti prva veća pauza. Nakon okrijepe nastavlja se hodnja kroz Sinac, prema Čovićima, kroz selo Prozor sve do početne točke u Otočcu, odnosno cilja.

19. travanj 2024 04:09