Aktualno
StoryEditor

Proteklog vikenda na autocestama 1,2 milijuna vozila, prihodi porasli na 49 milijuna kuna

20. Kolovoz 2018.

Na svim hrvatskim autocestama proteklog, četvrtog kolovoškog vikenda, prometovalo je ukupno gotovo 1,2 milijuna vozila, a na svima je i pojedinačno bilo više vozila nego u usporedivom vikendu prošle godine, pokazuju podaci tvrtki-koncesionara autocesta.

Uobičajeno najviše vozila i proteklog vikenda, od 17. do 19. kolovoza, bilo je na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb, gotovo 912 tisuća, što je gotovo 9 posto više nego u usporedivom lanjskom vikendu.

>>>‘Udarni’ vikend: Na autocestama zabilježen veći broj vozila nego lani

Za tek nešto manji postotak, od 8,6 posto, porastao je i prihod od naplaćene cestarine, na 49,6 milijuna kuna bez PDV-a, poručuju iz HAC-a.

Po podacima tvrtke Autoceste Zagreb-Macelj, na istoimenoj autocesti kojom upravlja, za vikend je bilo ukupno 109,1 tisuća vozila ili 2,5 posto više nego u istom lanjskom vikendu. Pritom je najviše vozila na toj cesti zabilježeno u subotu 18. kolovoza odnosno nešto malo više od 40 tisuća, što je gotovo 3 posto više, dok je najveći porast od 3,6 posto na toj autocesti bio u nedjelju, sa 35,4 tisuće vozila.

>>>U Hrvatsku sve više dolaze visokoobrazovani gosti

Na Istarskom ipsilonu je za vikend također zabilježen veći promet nego lani, za gotovo 5 posto, s nešto malo više od 168,7 tisuća vozila, pri čemu je svaki dan vikenda donio sličan porast broja vozila od po 5 posto. I na toj autocesti, po podacima koncesionara Bina Istre, najviše je vozila bilo u subotu, 62,2 tisuće.

Pojačani promet na svim autocestama nastavio se i u ponedjeljak prije podne, a koncesionari napominju i da su u dosadašnjem dijelu ovog ljeta bilježili jaki promet i u danima u tjednu, posebice ponedjeljkom i petkom.

26. travanj 2024 22:55