Aktualno
StoryEditor

Prva investicija fonda Fil Rouge Capital: Koliko je dobio startup Top Digital Agency?

23. Kolovoz 2019.

Prvi startup u koji je uložio VC fond Fil Rouge Capital (FRC) je Top Digital Agency (TDA), tvrtka koja spaja kompanije i digitalne agencije diljem svijeta. TDA je time zatvorio drugu ovogodišnju investicijsku rundu u vrijednosti od osam milijuna kuna u kojoj glavnu ulogu ima Fil Rouge Capital fond kojim upravlja  Stevica Kuharski.

Vrijednost investicije uložene u TDA poslovna tajna je ističe Kuharski, no pojašnjava da se radi od startupu s kojim je već dugo u pregovorima koji su počeli prije nego što je fond postao aktivan.

- Odabrali smo TDA jer znaju što rade i na pravom su putu do uspjeha. Zanimljivi su investitorima i u TDA vidimo potencijal kojim mogu poremetiti tržište, a to je jedan od glavnih kriterija prilikom ulaganja- kaže Kuharski.

U intervjuu koji je u travnju ove godine Lideru dao Kuharski, osnivač nekoliko startupova i vlasnik tvrtke Locodels, a povodom početka djelovanja FRC fonda koji će, prema odluci Europskog investicijskog fonda do 2023. u hrvatske startupove uložiti 42 milijuna eura izjavio je da će investicije iznositi do 50.000 eura za ranu fazu razvoja startupa te od 800.000 do milijun eura za rast i širenje poslovanja.

Budući da je TDA u travnju crowdfunding kampanjom prikupio nešto više od 3,1 milijuna kuna u samo 26 sati putem investicijske platforme Funderbeam a investicijski ciklus zaokružen je na osam milijuna kuna, proizlazi da je Fil Rouge Capital fond u TDA investirao oko pet milijuna kuna.

Goran Deak, osnivač i direktor TDA, ističe da se veseli zajedničkoj suradnji jer je mentalitet i pristup FRC tima nešto što su poprilično dugo tražili u investitoru.

- Sretni smo i zbog činjenice da nam ova investicija daje financijsku sigurnost tako da se možemo u potpunosti posvetiti onom što nam najbolje ide - rastu naše tvrtke – kaže Deak ističući da je put do investicije bio dugotrajan, ali je došla u pravo vrijeme. Od listopada 2018. TDA je narastao na više od 4000 agencijskih korisnika iz više od 110 zemalja, a ova će investicija pomoći širenju poslovanja.

TDA je prvi marketplace koji spaja kompanije i digitalne agencije diljem svijeta, a ima urede u Hrvatskoj i u Irskoj. Funkcionira poput online stranice za upoznavanje i pomaže povezati kompanije i agencije u tri koraka; kompanije ostave projekt na platformu, agencije ga vide i prijave se, a kompanije odlučuju hoće li ih kontaktirati za daljnje pregovore. U veljači ove godine TDA je odabran u TOP 50 startupova u svijetu prema Startup Grindu, najvećoj svjetskoj startup zajednici, a od listopada 2018. dosad na toj su platformi prijavljeni projekti u vrijednosti većoj od 260 milijuna kuna.

19. travanj 2024 02:22