Aktualno
StoryEditor

Ratovi se sele u svemir, a SAD nije spreman

09. Travanj 2018.

Rat stiže u svemir, a Pentagon upozorava da Amerika nije spremna. Posljedice su to dugogodišnjeg manjka investicija dok je vojska zaokupljena ‘ovozemaljskim‘ prijetnjama, prenosi Politico.

Rusija i Kina godinama su ispred SAD-a u razvoju tehnologije za uništenje ili onesposobljavanje satelita o kojima američka vojska ovisi za pribavljanje informacija koje život znače tijekom sukoba na Zemlji. Sateliti se koriste za prikupljanje informacija, pozicioniranje i navođenje raketa i bespilotnih letjelica.

- Kad govorimo o ratu, ljudi moraju imati imati na pameti da se naše oči i uši nalaze u svemiru. Ne smijemo dopustiti našim protivnicima da nam oduzmu vid i sluh tijekom sukoba, izjavio je Mike Rogers, republikanac na čelu Pododbora za strategiju oružanih snaga.

>>>Indija u svemir lansirala raketu s 31 satelitom

Pentagon sada pokušava nadoknaditi izgubljeno vrijeme ulažući milijarde dolara u razvoj obrane od antisatelitskog oružja i treniranje vojnika za snalaženje u situacijama kada pukne veza sa satelitima u orbiti.

- Približavamo se trenutku kada Ratovi zvijezda više neće biti samo film, rekao je Steve Isakowitz, direktor Aerospace Corporationa, think tanka koji služi kao jedno od glavnih savjetodavnih tijela američke vojske za sva pitanja vezana uz svemir.

- Ako SAD želi izbjeći ‘svemirski Pearl Harbor‘, mora ozbiljno razmotriti mogućnost napada na američki svemirski sustav, navodi se u izvještaju koji je 2001. izdao Donald Rumsfeld, tadašnji američki ministar obrane. Stručnjaci tvrde da američka vojska dosad nije posvetila dovoljno pažnje svemiru zbog terorističkih napada koji su se dogodili upravo te godine i promijenili globalne prioritete.

>>>Musk lansirao recikliranu raketu da ‘zagospodari’ svemirskim otpadom

Znak da se Amerika sada želi osigurati s te strane je i govor predsjednika Donalda Trumpa koji je nedavno izjavio da je nova nacionalna strategija za svemir ta da se svemir po novome vodi kao potencijalna ratna zona, jednako kao što su kopno, more i zrak.

- Oružani sukob u svemiru bio bi katastrofalan za sve strane, uključujući i neutralne države, tvrtke i međunarodno civilno društvo, upozorila je Cassandra Steer iz Centra za etiku i vladavinu prava pri Sveučilištu u Pennsylvaniji.

>>>Lansiranjem prve komercijalne rakete Rocket Lab postaje jedina mala tvrtka u orbiti

Dodala je kako je najveći izazov razvoj svemirskog obrambenog sustava koji se ne bi zalutao u ofenzivu.

- Kako da zaštitimo našu svemirsku infrastrukturu, a da pritom ne stvorimo uvjete za utrku u naoružanju koja bi nas uvukla u rat u svemiru? Pokušati dominirati svemirom onako kako SAD dominira drugim poljima sukoba, kao što su kopno, more i zrak, mogla bi biti veoma loša ideja, zaključila je.

18. travanj 2024 06:23