Aktualno
StoryEditor

RBA: Tužbu spremaju Raiffeisen zadruge iz Štajerske, a ne banka

20. Srpanj 2017.

Raiffeisen bank Austria (RBA) d.d. Zagreb u četvrtak je reagirala na Reutersovu vijest koju je prenijela Hina istaknuvši da RBA ne sprema tužbu protiv Hrvatske već se u tekstu radi o Raiffeisen zadrugama iz Štajerske.

>>>Austrijska Raiffeisen banka priprema tužbu zbog hrvatskog ‘protuustavnog zakona’

Kako se navodi u demantiju i molbi upućenoj Hini, u tekstu se radi o Raiffeisen zadrugama iz Štajerske, a ne o Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb koja posluje u Hrvatskoj već 22 godine.

Reuters je u srijedu objavio kako se austrijski Raiffeisen priprema podnijeti ustavnu tužbu zbog hrvatskog zakona koji ima za cilj poništiti tisuće zajmova Hrvatima. Riječ je o Zakonu o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenim u Republici Hrvatskoj.

>>>Raiffeisen Bank International znatno povećao dobit u 2016.

Reuters prenosi optužbe iz Hrvatske da zadruge nisu imale licencu za poslovanje u Hrvatskoj niti su ispunile zahtjeve za adekvatno provjeravanje sposobnosti zajmoprimaca da vrate zajmove.

Raiffeisen smatra te optužbe neutemeljenima i planira borbu protiv zakona na sudu, piše Reuters. Pritom se prenosi stav Raiffeisena prema kojemu Raiffeisen zadruge koje su dale te zajmove nisu trebale hrvatsku bankarsku licencu, jer je svaki zajam zaključen u Austriji prema austrijskom zakonu, a svaki je hrvatski dužnik došao u Austriju i potpisao ugovor na licu mjesta.

20. travanj 2024 01:43