Aktualno
StoryEditor

RBA: Ukupni krediti pali za 2,4 posto, na 248,7 milijardi kuna

26. Rujan 2018.

Ukupni krediti iznosili su u Hrvatskoj na kraju srpnja 248,7 milijardi kuna, što je 0,9 posto manje nego mjesec dana prije, dok su u odnosu na srpanj prošle godine pali za 6,2 milijarde kuna ili 2,4 posto, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Tako su ukupni krediti, koji uključuju kredite središnjoj državi, lokalnoj državi, poduzećima, stanovništvu, drugim financijskim posrednicima, osiguravajućim društvima te mirovinskim fondovima i dugim fondovima, nastavili bilježiti negativni trend na godišnjoj razini, koji uz povremene iznimke traje od studenog 2012., navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Kažu da je to posljedica smanjenja iznosa valutnih kredita, čiji se udio u ukupnim kreditima spustio ispod 60 posto, a na godišnjoj su razini zabilježili pad od 7,6 posto ili 12,2 milijarde kuna, na 148,3 milijarde.

>>> RBA: Krediti stanovništvu dosegnuli 119,8 milijardi kuna

S druge strane, na kraju srpnja ukupni kunski krediti iznosili su 100,4 milijarde kuna, što je za 6 milijardi ili 6,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Tako je udio kunskih kredita u ukupnima dosegnuo razinu od 40 posto, što je porast za više od 3 postotna boda u godinu dana.

„Valutna struktura kreditnih obveza nastavila se mijenjati u korist kunskih kredita, odražavajući sklonost zaduživanja u domaćoj valuti, čemu je zasigurno doprinio i pad kamatnih stopa”, navodi se u analizi RBA, objavljenoj u srijedu.

Promatrano prema korisnicima kredita, nastavak razduživanja po dvoznamenkastim stopama nastavila je središnja država, a na godišnjoj razini pali su i krediti nefinancijskim trgovačkim društvima, odnosno poduzećima.

>>> RBA: Krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije pali

Tako su krediti poduzećima pali za 1,5 posto, na 84,3 milijarde kuna, pri čemu je njihov udio u ukupnim kreditima skliznuo na 34 posto.

S druge strane, krediti stanovništvu porasli su u srpnju za 4,1 posto na godišnjoj razini, na 121,9 milijardi kuna, što je već 11. mjesec zaredom kako rastu. Stoga je njihov udio u ukupnim kreditima dosegnuo 49 posto.

„Pri tome je zabilježen godišnji rast kunskih kredita, za 15,3 posto, dok je iznos valutnih kredita smanjen za 5,4 posto”, navode analitičari RBA.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

03. svibanj 2024 07:05