Aktualno
StoryEditor

Rusija: Poziv za zabranu pušenja svim generacijama rođenim nakon 2015.

11. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Rusko Ministarstvo zdravstva otkrilo je planove potpune zabrane prodaje duhanskih proizvoda rođenima nakon 2015. godine. Primjeni li ovu mjeru, Rusija će postati prva zemlja u svijetu koja je rezolutno rekla ne! duhanskoj industriji.

Rusi su tek 2013. primijenili restriktivne mjere, kad je konzumacija duhana u pitanju. Od tada do danas ruske su vlasti izglasale čitav niz zabrana pušenja na otvorenom, zatvorenom ovisno o dobnoj granici stanovnika. Zagovornici ideje da se čitavim generacijama zabrani kupovina duhanskih proizvoda ne pitaju se koliko je ispravna njihova odluka, već na koji ju način implementirati, a da ne potakne stanovništvo na kupovinu rezanog duhana, na crnom tržištu.

- Ovaj cilj koji smo si postavili apsolutno je ideološki ispravan - komentirao je najavu mogućnosti totalne zabrane pušenja član ruske Dume, Nikolai Gerasimenko.

Službeni Kremlj, međutim, poručuje da bi takva zabrana morala biti usuglašena sa stavovima stručnjaka iz čitavog niza ministarstava te usklađena s više ruskih zakona. Takva odluka izazvat će srdžbu proizvođača duhana, međutim Rusija je nizom mjera, u zadnje tri godine, smanjila broj ovisnika o cigaretama za 10 posto. U Rusiji puši 31 posto stanovništva, što je najniža razina broja ovisnika o cigaretama, u posljednjih nekoliko godina, navodi Independent.

19. travanj 2024 12:29