Aktualno
StoryEditor

Savjet naših uspješnih fond menadžera - kako zaštititi svoje ulaganje u recesiji

23. Kolovoz 2019.

Već neko vrijeme prisutan je strah od recesije, zapravo vjerojatnost recesije je puno veća nego što to pokazuje globalno dioničko tržište.

- Globalna ekonomija je trenutno na najnižoj točki od srpnja 2008. godine - kaže Igor Filipović, Portfolio manager OTP investa. Očit je, kaže, strah i usporavanje, međutim smatra da je sama recesija još uvijek manje izgledna u nekom kratkom roku.

- Ovakve događaje je skoro nemoguće predvidjeti i iznimno se teško potpuno zaštiti. Postoji puno načina za zaštitu portfelja. U razdoblju povećanog straha od recesije, točnije fazi usporavanja najčešće ulažemo u defanzivne sektore kao što su neciklična potrošnja, komunalne usluge, zdravstvo i nekretnine. Također značajan dio portfelja zauzima zlato - kaže Filipović.

Recesija je normalni dio ekonomskih ciklusa i treba ih promatrati u tom kontekstu.

- Tipičnu recesiju ne treba izjednačavati s velikom recesijom koja je uzrokovana financijskom krizom poput one 2008. godine. Tipične recesije su kraće i donose puno manji pad aktivnosti od takvih ekstremnih slučajeva. Osim toga točni vremenski početak recesije vrlo je teško ili bolje reći nemoguće predvidjeti - pojašnjavaju u Intercapital Asset Managementu (ICAM).

O recesiji u SAD-u, koja bi se onda prelila na ostatak razvijenih ekonomija, se u posljednje vrijeme dosta priča zbog toga što neki pokazatelji poput inverzne krivulje prinosa (većih kamatnih stopa na kratkoročne američke obveznice u odnosu na dugoročne) vrlo često prethode recesiji, zbog toga što se trgovinski rat s Kinom nastavio, ali i zbog toga što pozitivan ciklus u SAD-u nikad nije bio duži od ovog u kojem se nalazimo.

- Ništa od toga samo po sebi ne označava sigurnu recesiju niti govori puno o trenutku kad bi ona mogla nastati. Kad jednom recesija i dođe najbolja zaštita od recesije je postepeno ulaganje, u smislu odvajanja zarađenih viškova novčanih sredstava, na duži rok - zaključuju i ICAM-u.

19. travanj 2024 22:44