Aktualno
StoryEditor

Sedam načina da klince i klinceze naučite upravljati novcem

07. Siječanj 2017.

Kao odrasli pojedinci, imali smo cijeli život da naučimo upravljati novcem i pametno ga trošiti, no pitanje je učimo li našu djecu da rade isto? Osobne financije se možda čine kao nešto čime klince i klinceze ne treba zamarati, ali nikad nije prerano za učenje o upravljanju novcem.

Na početku je djeci najvažnije pomoći da shvate vrijednost novca i osnove planiranja potrošnje, tako da naučene vještine mogu koristiti kad odrastu. Niste sigurni kako početi? Evo sedam savjeta kako mališane potaknuti da učinkovito troše i cijene novac koje je prikupio LifeHacker:

Dajte klincima džeparac kojim će upravljati

Tinejdžeri mogu raditi preko ljeta, dok mlađa djeca nemaju izvor prihoda, osim džeparca. Možete im dati džeparac nakon što odrade neke sitne kućanske poslove, što će im prikazati da odrasli moraju raditi za novac, možete im dati džeparac i bez uvjeta ili kombinirati to dvoje. Štogod odlučili, kada dijete ima ‘svoj‘ novac na raspolaganju ono čini prvi korak u učenju o upravljanju novcem.

Mlađoj djeci najbolje bi bilo staviti novac u prozirnu staklenku kako bi uvijek mogli vidjeti s kojom količinom raspolažu, dok je tinejdžerima ponajbolje otvoriti poseban bankovni račun.

Naučite ih osnovne stvari o potrošnji

Kad djeca dobiju vlastiti novac, trebaju odlučiti kako će potrošiti i to je dobar trenutak za razgovor o uštedama. Recimo da vaše dijete ima na raspolaganju 20 kn tjedno, a želi kupiti igračku koja košta 100 kn. Treba mu objasniti da ne može odmah kupiti tu igračku, već svaki tjedan mora odvojiti dio novca sa strane, te će nakon par tjedana ispuniti želju.

Popularna dječja serija "Ulica Sezam" nudi jednostavan prijedlog kako naučiti mlađu djecu štednji. Umjesto da cijeli svoj džeparac drže u jednoj staklenki, savjetujte im da ga podijele u više njih – jednu u kojoj će držati novac koji mogu odmah potrošiti, a drugu u kojoj će držati štednju. Savjetujte ih oko potrošnje i štednje, ali neka konačna odluka o tome kako će podijeliti novac bude njihova!

>>>‘Domaća zadaća’ i tri savjeta za uspješan lov na posao

Dobra je praksa djecu potaknuti da kroz odrastanje usvoje izradu proračuna, bilo digitalno ili na papiru. Trebali bi bilježiti koliko novca imaju na raspolaganju, iz kojih izvora je došao i na što ga planiraju potrošiti. To znači da će jednog dana kad otvore bankovne račun znati kako uravnotežiti svoj proračun.

Pomozite mališanima da shvate prioritete  

Vaša djeca trebaju znati vrijednost novca u odnosu na vrijednost onoga što žele kupiti. Kada žele kupiti novu igračku, treba im ukazati na to koliko će morati na nju potrošiti, što je odlična prilika da ih potaknete na štednju.

Kad kupuju nešto od svog novca vizualizirajte im taj proces, uzmite određenu količinu novca iz staklenke, odnesite ju u trgovinu i uručite blagajniku. Djeca će jasno vidjeti kako se iznos novca u staklenki smanjio, a zauzvrat su dobili igračku, ili što već priželjkuju.

Ako potroše svu ušteđevinu na jednu stvar neće moći kupiti nešto drugo što možda žele. Budući da nemaju dovoljno novca kako bi kupili sve što žele potrebno je odvagnuti prioritete.

Kako odrastaju tako bi im trebali dati veću financijsku odgovornost, primjerice tinejdžeri bi mogli početi sami plaćati račune za mobitel. To je stupanj u kojem "igri s novcem" dodajete strože financijske odluke. Konkretno, djeca moraju početi razlikovati svoje želje i potrebe. Recimo vaš tinejdžer želi novi par cipela, a u isto vrijeme mu mora ostati dovoljno novca da plati račun za mobitel.

Pokažite im kako pametno trošiti

Naučite ih da postoje opcije koje su jeftinije od drugih. Odrasli usporedbom cijena troše svoj novac što je mudrije moguće, stoga djecu treba naučiti da rade isto sa svojim novcem. Ako klinac ili klinceza želi kupiti novu igračku pokažite mu usporedbu cijena kod različitih trgovaca prije same kupovine, budući da danas većina njih ima javno istaknute cijene na web stranicama možete ujedno i vidjeti koji trgovac u tom trenutku nudi popuste na određene igračke.

Možete mu i dati savjet da pričeka dok ne krenu sezonska sniženja, što zahtjeva strpljenje ali zato pruža opciju da plati punu cijenu ili da se strpi neko vrijeme prije kupovine i usput uštedi. Djeca bi ovim mogla biti oduševljena jer će imati više novca na raspolaganju i naučiti kako izvući najviše iz ograničenog budžeta što je vještina od koje će kasnije u životu imati koristi.

Dozvolite im da sami donose odluke (i griješe)

Dajte im savjet, ali im nemojte diktirati što da rade sa svojim novcem, omogućite im da sami donose odluke o potrošnji. Iako je vjerojatno da će u nekom trenutku pogriješiti, neke je stvari bolje naučiti prije nego kasnije.

Priučite tinejdžere kreditnim karticama

Iako su kreditne kartice izrazito korisne, one su u isto vrijeme i zlo koje nas može navesti na prekomjernu potrošnju. Objasnite tinejdžerima kako funkcioniraju kreditne kartice i kamate prije nego ih počnu koristiti. Ako budu svjesni potencijalnih opasnosti racionalnije će ih koristiti. Budite dobar primjer

Djeca promatraju sve što roditelji rade i prakticiraju te iste navike. Jedan od načina kako ih naučiti pravilnom upravljanju financijama jest da ih uključite u svoje financijske odluke, što im daje uvid u to kako odluke utječu na život. Ako im kažete da im ne možete trenutno priuštiti nešto što žele, a onda kupite recimo novi televizor šaljete im zbunjujuće signale.

No, ako znaju da ste štedjeli za novi TV tako da cijela obitelj može uživati, onda će im biti jasna vaša odluka.

Ovisno o tome smatrate li da su vaša djeca spremna na to, možete ih uključiti u donošenje obiteljskih odluka o financijama, primjerice hoćete li odvajati novac sa strane za novi televizor ili za obiteljski odmor.

>>>Kako voditi, planirati i kontrolirati svoj proračun

25. travanj 2024 17:59