Aktualno
StoryEditor

Siemensov časopis Hi!Tech predstavlja digitalne trendove u farmaciji

08. Veljača 2019.

Cijena jednog od najskupljih lijekova na svijetu iznosi milijun eura po injekciji. Njime se može izliječiti rijetko metaboličko oboljenje LPLD, kod kojeg bolesnicima nedostaje gen koji pomaže u razgradnji masnoća u krvi. Visoke cijene mnogih lijekova nisu slučajnost. Navodi se to u aktualnom Hi!Techu, Siemensovu online časopisu koji objašnjava kako razvoj novih lijekova i djelatnih tvari iziskuje velike troškove i obuhvaća duga razdoblja.

U laboratoriju za biološke postupke istraživači su pokazali kako se pomoću inteligentne tehnike mjerenja i automatizacije lijekovi mogu učinkovitije proizvoditi

Veliku ulogu igraju naravno i procesi proizvodnje. Oni podliježu strogim zakonskim propisima te moraju zadovoljiti određene uvjete kvalitete. Je li gotov lijek u skladu s unaprijed karakteristikama proizvoda obično se provjerava tek na kraju proizvodnje provođenjem strogo definiranog postupka. Ako se uoče odstupanja, proizvod se ne odobrava. Posljedice mogu biti povlačenje proizvoda i nestašice lijekova.

Često je teško utvrditi uzroke zbog kojih se dogodila pogreška u proizvodnji, što može uzrokovati opetovane gubitke. Rješenje za ovu dilemu digitalizacija je cijelog ciklusa u postrojenju, od inženjeringa i pogona pa sve do neprestanih optimizacija.

Siemensov korporativni online časopis Hi!Tech, koji obuhvaća inovativna rješenja i tehnologije u energiji, industriji i zdravlju, dostupan je na tvrtkinim internetskim stranicama. Offline predstavljamo ga u Tehnopolisu

U laboratoriju za biološke procese u Siemens Corporate Technologyju u Beču znanstvenici razvijaju inteligentne tehnike mjerenja i automatizacije kako bi upravo to realizirali za sektor procesne industrije. Laboratorij je opremljen demonstratorom, koji simulira sve radne tokove realnog procesnog postrojenja. Zainteresirani korisnici mogu iz prve ruke doživjeti međusobnu suradnju Siemens-SIMATIC u potpuno funkcionalnom minipostrojenju.

Prva stvar koju će posjetitelj laboratorija za biološke procese uočiti je intenzivan miris dizanog tijesta i kvasca.

– Fermentacija ili vrenje mnogima je pojam koji će prvo povezati uz proizvodnju piva. Upotrebljavamo normalni pekarski kvasac i dopuštamo da njegove stanice kontrolirano rastu – objašnjava voditelj laboratorija Martin Joksch i potvrđuje ono što nam je njuh već otkrio. Specifikacije proizvoda za lijekove obično se utvrđuju na temelju malih šarži u laboratoriju.

ZNATE LI…

...kako se mogu razviti personalizirani lijekovi

Osim kontrole procesa, važan faktor za optimizaciju radnih postupaka je i planiranje postrojenja. U budućnosti će trend personalizirane medicine poticati proizvodnju malih serija. Lijekovi po mjeri mogli bi učiniti djelovanje lijekova predvidljivijim te minimalizirati nuspojave.

–​ Za proizvodne procese to znači da će trebati biti znatno fleksibilniji. Rješenje za to je automatizacija postrojenja, koja omogućuje brzu izmjenu receptura i procesnih sljedova – objašnjava Werner Schöfberger iz Siemens Process Industries and Drives.

Visoka produktivnost može se postići kontinuiranom proizvodnjom lijekova u kompaktnim, zatvorenim jedinicama s visokim stupnjem automatizacije te manjim brojem manualnih zahvata.

Postrojenja bi se mogla iskoristiti na način koji bi omogućio porast učinkovitosti za čak trećinu, a troškovi proizvodnje smanjili bi se za deset do dvadeset posto. Industrija dodatno profitira zbog više energetske učinkovitosti, manjih emisija ugljičnog dioksida te manjih troškova ulaganja i rada, navodi Schöfberger.

Digitalizacija na području farmacije još uvijek je u začecima, ali je ujedno i neizbježna.

Zanima li vas više, očitajte svojim pametnim uređajem QR-kod na ovoj stranici i priuštite si novu dozu visokotehnoloških podataka kojima obiluju digitalne stranice časopisa Hi!Tech.
16. travanj 2024 17:20