Aktualno
StoryEditor

Sindikati: Država je suodgovorna za propast TLM-a i dužna je spasiti radnike od deložacije

07. Rujan 2017.

Sindikat metalaca Hrvatske i zadarski ured Saveza samostalnih sindikata Hrvatske zatražili su u četvrtak da Vlada žurno pronađe rješenje za 43 bivša radnika tvornice lakih metala (TLM), kojima prijeti deložiranje iz stanova, odnosno da radnicima omogući otkup stanova po povoljnim uvjetima.

Stanovi u vlasništvu TLM-a, koje koriste bivši radnici te tvornice, dio su stečajne mase pa su stavljeni na javnu dražbu zakazanu za 20. rujna, dok rok za podnošenje ponuda ističe 19. rujna.

>>>Stečajna masa: 43 obitelji bivših radnika TLM-a ostaje bez stanova

- Zahtjev smo jučer pripremili, a zadnja je informacija da je prije otprilike pola sata stigao na stol ministrice gospodarstva Martine Dalić, premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, rekao je na konferenciji za novinare održanoj ispred šibenskog suda Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog Ureda SSSH Zadar, koji je ujedno opunomoćenik radnika TLM-a.

Tim radnicima, nakon što su izgubili posao, plaće i otpremnine, sada prijeti i deložacija. "Nećemo to dozvoliti i zato smo uputili žuran zahtjev najvišim državnim institucijama kako bi učinili sve da zaštite bivše radnike TLM-a tako da im se omogući otkup stanova po povoljnim uvjetima", kazao je Uranija.

>>>Vijest da je najpozitivnija politička osoba u Hrvatskoj ‘Nitko’ odjeknula do Kine

Devedesetih godina, kada su mnogi državni stanovi otkupljivani po povoljnim uvjetima, TLM-ovim radnicima nije ponuđena mogućnost otkupa. Ni kasnije Uprave TLM-a ni vlasnici tvornice nisu im omogućili otkup. Godine 2009. bivši radnici dobili su ugovore o najmu stanova koji su prije bili na čuvanju.

"Zakazala je država, ali i uprave i vlasnici TLM-a. Sada je pravna i moralna obveza vrha države da u suradnji sa sindikatom nađe modus da te ljude zaštiti. Prva varijanta je otkup stanova po povoljnim uvjetima, uz mogućnost da Grad bude jamac za kredite koji moraju biti povoljni, a ne lihvarski i s ratama na otplatu", poručio je Uranija.

Ako može za Agrokor zašto ne i za radnike

Ako se za to mora napraviti i poseban zakon, zašto ne? Ako se za Agrokor mogao napraviti poseban zakon, zašto se ne bi napravio i za radnike koji su dali sve za Hrvatsku i TLM, pita se Uranija.

Osim otkupa po povoljnim cijenama, predložio je i drugu varijantu - da se vjerovnici kroz dogovor odreknu potraživanja. Državne tvrtke mogu se odreći dijela potraživanja na zahtjev države i sindikata, pa bi se iz tih sredstava mogli namiriti radnici, dodao je.

Na pitanje je li zakašnjela reakcija sindikata, budući je u tijeku već treća javna prodaja TLM-ove imovine, Uranija odgovara kako je reakcija pravodobna, a do nje je dovela država, točnije Ivo Sanader i bivša Vlada i oni koji su nakon toga tvrtku upropastili.

>>>Mercator ni na koji način nije oštećen u poslovanju s Agrokorom

"Istina je da je neuobičajeno miješanje države u ovakav tip postupka, ali kako je država nekad bila vlasnik stanova i budući je suodgovorna za propast TLM-a, postoji pravna i moralna odgovornost da se i sad umiješa i pomogne radnicima", naglasio je Uranija.

Istaknuo je kako su korisnici stanova mahom hrvatski branitelji, stariji ljudi koji su cijeli radni vijek proveli u TLM-u, a imaju mizerne mirovine i plaćaju najamninu.

"Oni ovakvu socijalnu eksploziju ne bi izdržali, to bi za njih bilo pogubno, praktički bi značilo smrt", ustvrdio je Uranija i najavio da će, ako Vladin odgovor ne bude pozitivan, razmotriti druge sindikalne i pravne mogućnosti pa, ako treba, zatražiti i pomoć međunarodnih institucija.

25. travanj 2024 05:49