Aktualno
StoryEditor

Slonovi spavaju najkraće od sisavaca i rijetko sanjaju

06. Ožujak 2017.

Stara je izreka da slonovi nikad ne zaboravljaju. Tome bi se moglo dodati da gotovo nikada ne spavaju. Znanstvenici su utvrdili da najveći kopneni sisavci u divljini u prosjeku spavaju dva sata dnevno, a ima i dana kada uopće ne spavaju, i to čine uglavnom na nogama.

Nijedan sisavac ne spava kraće od slonova. Prijašnja istraživanja pokazala su da slonovi u zatočeništvu spavaju od četiri do šest sati.

- San treba proučavati u prirodnom okruženju životinje, jedino ga tako u potpunosti možemo razumijeti, rekao je profesor Paul Manger s južnoafričkog sveučilišta Witwatersrand koji je svoj rad objavio u časopisu PLOS ONE.

Znanstvenici su 35 dana pratili dvije slonice u bocvanskom nacionalnom parku Chobe. Podatke o tome koliko su spavale dobili su iz uređaja veličine ručnog sata koji im je umetnut pod kožu i za životinje nije bio štetan. Satelitskom ogrlicom i žiroskopom pratili su gdje se nalaze i u kojem položaju spavaju.

- Mislimo da su te dvije slonice dobar reprezentativni uzorak cijele populacije, rekao je Manger, iako se nada da će u budućnosti moći obavljati istraživanja na većem broju slonova, uključujući mužjake.

Slonice su znale biti bez sna i do 46 sati i istodobno su prohodale tridesetak kilometara, vjerojatno izbjegavajući neku prijetnju, možda krivolovce ili lavove, rekao je Manger.

Maksimalno pet sati

Obično spavaju negdje između dva i šest sati ujutro. Nakon besane noći, ne nadoknađuju propušteno. Maksimalna zabilježena duljina sna bila je pet sati. Samo 17 posto vremena provedenog spavajući bilo je u ležećem položaju. Idući najkraći spavači među sisavcima vjerojatno su konji, s tri sata u prosjeku dnevno.

Ljudi u prosjeku spavaju od šest do devet sati.

>>>Kako se boriti protiv nesanice?

- Pretpostavljali smo da će slonovi najmanje spavati među sisavcima jer su najveći, kazao je Manger.

Među sisavcima je općenito pravilo da oni manji spavaju duže.

- Zašto je to tako, nisamo sigurni. San je jedna od bioloških zagonetki, a zajedno s jelom i reprodukcijom jedan je od bioloških imperativa. Moramo spavati kako bismo preživjeli, rekao je Manger.

Kako slonovi preživljavaju s tako malo sna, nije jasno. A rijetko i sanjaju. Tek svaku treću ili četvrtu noć slonice su iskusile REM fazu sna, koja je povezana sa sanjanjem i opuštanjem mišićnog tonusa.

- REM faza često se povezuje s učvršćivanjem sjećanja. Međutim, mi znamo da slonovi dobro pamte, pa je ovo otkriće kontradiktorno središnjoj hipotezi o REM fazi sna, rekao je Manger.

28. travanj 2024 22:52