Aktualno
StoryEditor

Splitski studenti za projekte dobili 1,8 milijuna kuna

13. Lipanj 2018.

Gotovo 1,8 milijuna kuna dobile su studentske udruge splitskoga Sveučilišta za financiranje studentskih projekata iz znanosti i tehnologije, kulture te umjetnosti i sporta, a ugovori su potpisani u srijedu u Rektoratu, gdje je tim povodom održana konferencija za novinare.

>>>Jurčić: Nije normalno da studenti obavljaju redovne poslove radnika

Za 13 projekata iz znanosti i tehnologije dodijeljeno je 652 tisuće kuna, za kulturu i umjetnost sa 16 projekata studenti su dobili 490 tisuća kuna, dok će četiri projekta iz sporta raspolagati sa 657 tisuća kuna.

Rektor Sveučilišta Šimun Anđelinović je rekao kako se radi o nenatječajnim sredstvima za projekte koji se u kontinuitetu odvijaju na Sveučilištu, a koji potiču razne oblike kreativnosti u kulturi, znanosti, sportu i drugim aktivnostima koji su predmet studentskih udruga i aktivizma.

>>>Stručnjaci Inceptuma prenijeli svoja iskustva studentima iz SAD-a

"Važno je da raspon ide od Festivala mladih glumaca do raznih aplikacija kao što je električni motor, formula, natjecanje u takvim disciplinama gdje se ne samo potiče kreativnost, nego i praktična znanja koja kasnije služe i za samozapošljavanje studenata ili bolju prezentaciju na tržištu rada. Zbog toga je današnji dan vrlo važan, ne samo zbog prezentacije našeg sveučilišta, nego i prezentacije mladih, davanja mladima autonomije u odlukama, u aktivizmu, a s druge strane sinergijsko i interdisciplinarno djelovanje", izjavio je Anđelinović.

>>>Teorija i praksa na istom mjestu – studenti koji vode stvarna poduzeća za vrijeme studija

Istaknuo je kako je splitsko Sveučilište s 20 tisuća studenata, za razliku od Zagreba koji ima 70 tisuća studenata, za te projekte izdvojio dvostruko ili trostruko više novca, ustvrdivši kako žele zadržati taj kontinuitet s obzirom da se kroz to studenti nauče pisati projekte te napraviti budžet i plan kako dinamički to realizirati.

Student 5. godine strojarstva Denis Plazonić rekao je kako je njihovom projektu cilj da studenti sami konstruiraju, projektiraju i rade bolid s kojim bi se išlo na međunarodna natjecanja, pri čemu trenutno u svijetu ima 500 timova za formulu.

>>>Studenti FER-a Nives i Luka otvaraju vrata svemirske industrije

"To je natjecanje osmišljeno da studente odmah pripreme za posao u auto industriji. Nas je trenutno desetak u udruzi, ove godine idemo u Italiju i Španjolsku te očekujemo ‘top deset‘ rezultate. Našu formulu trenutno testiramo, a motor izrađujemo", kazao je Plazonić.

06. svibanj 2024 03:12