Aktualno
StoryEditor

Srbijanska veleposlanica odbila primiti prosvjednu notu zbog Šešeljeve provokacije

18. Travanj 2018.

Srbijanska veleposlanica u Zagrebu odbila je u srijedu primiti prosvjednu notu Hrvatske zbog incidenta u kojem je srbijanski ultranacionalistički političar Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu u parlamentu u Beogradu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Notu, kojom je izražen je najoštriji prosvjed zbog tog događaja, veleposlanica Mira Nikolić je odbila primiti, pa je naknadno proslijeđena srbijanskom veleposlanstvu, kažu na Zrinjevcu.

>>>Predsjednica osudila ‘divljaštvo ratnog zločinca’, Jandroković ne može prijeći preko incidenta

Zastupnik u Narodnoj skupštini Šešelj je na ulazu u parlament u Beogradu zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom oskvrnuo hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je vrijeđao izaslanstvo Hrvatskog sabora koje je zbog toga prekinulo službeni posjet Srbiji.

U MVEP-u smatraju da se Šeljelj to usudio učiniti "očito ohrabren izostankom sankcija za prijašnje incidente paljenja hrvatske zastave kao i izostankom reakcije najodgovornijih dužnosnika Republike Srbije na njegove prijetnje ponavljanja ratnih zločina".

>>>Šešelj oskvrnuo hrvatsku zastavu, Jandroković ranije napušta Srbiju

"Republika Hrvatska traži i očekuje od srbijanskih vlasti da pokažu nultu toleranciju prema ovakvim neprihvatljivim incidentima i žurno poduzmu odgovarajuće mjere", navodi se u priopćenju i dodaje da Hrvatska ostaje predana jačanju dobrosusjedske suradnje na načelima međusobnog  poštovanja i u skladu s europskim vrijednostima.

>>>Jandroković prvi predsjednik Sabora u posjetu Srbiji

UN-ov sud osudio je Šešelja 11. travnja na deset godina zatvora zbog progona Hrvata iz Vojvodine 1990-tih. Predsjednik Srpske radikalne stranke je nakon presude rekao da je ponosan na zločine koji mu se pripisuju i da ih planira ponoviti.

18. travanj 2024 20:22