Aktualno
StoryEditor

Sretan Dan žena: Deset liderica hrvatskog biznisa koje smo intervjuirali

08. Ožujak 2019.

Broj žena u upravama hrvatskih kompanija polagano raste, no i dalje ih je manje od 19 posto. Osim toga, žene zarađuju 6 posto manje u usporedbi s muškarcima na istoj poziciji, pokazuju rezultati posljednjih istraživanja.

Lider se može pohvaliti većinskim udjelom žena na vodećim pozicijama: Bojana Božanić Ivanović direktorica je kompanije, Manuela Tašler zamjenica je glavnog urednika i pokretačka snaga tiskanog izdanja, Jasmina Džanović direktorica je marketinga, Nikolina Oršulić urednica je web izdanja... a tu su i brojne druge žene koje, svaka na svoj način, doprinose kvaliteti i uspjehu lista.

Liderice su bile i česte gošće na našim stranicama (podjednako tiskanog i web izdanja) te konferencijama, pa danas, u povodu Međunarodnog dana žena, podsjećamo na neke od njih, kao i na inspirativne poruke koje su prenijele.

[caption id="attachment_364872" align="aligncenter" width="750"]Lada Tedeschi Fiorio Lada Tedeschi Fiorio, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Lada Tedeschi FiorioŽene se trebaju boriti, dokazivati i nametnuti jer je to način da se njihove vrijednosti prepoznaju u poslovnoj zajednici, izjavila je jedna od najbogatijih Hrvatica, dioničarka i zamjenica predsjednika Nadzornog odbora Atlantic grupe, majka dvoje djece i uspješna maratonka.

[caption id="attachment_373785" align="aligncenter" width="750"]Kristina Ercegović Kristina Ercegović, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Kristina Ercegović istaknula se kao poduzetnica koja je ‘bez filtera‘ izrazila svoj stav prema vladi i poreznoj politici, poručujući ministru Zdravku Mariću da ‘prestane mlatiti mrtvog konja‘.

[caption id="attachment_370088" align="alignnone" width="750"]prednost Jadranka Sloković; Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Odvjetništvo je žensko zanimanje budućnosti, istaknula je Jadranka Sloković na konferenciji ‘Žene u biznisu‘. Već sada žene čine 43 posto odvjetnika, dok su 60 posto vježbenice.

[caption id="attachment_376809" align="alignnone" width="750"] Medeja Lončar, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska, dugo je bila jedna od rijetkih žena u tehnološkom sektoru. Kad se dokažeš, nestaju prepreke, ističe, možda su neki na početku podcjenjivali moj drukčiji, ‘ženski‘ pristup, ali s vremenom su naučili da to ne znači da sam jednostavniji ‘suparnik‘.

[caption id="attachment_377683" align="aligncenter" width="750"] Vedrana Pribičević, ekonomistica; Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Vedrana Pribičevićugledna ekonomska stručnjakinja mlađe generacije, u intervjuu za Lider govorila je o nedostacimakapitalizma i manjku poduzetničke kulture u Hrvatskoj.

[caption id="attachment_376047" align="aligncenter" width="750"] Gordana Kovačević; Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Situacija je zabrinjavajuća za potplaćene žene, za žene koje nemaju adekvatna rješenja za skrb o djeci u okruženju u kojem žive, za daljnju izobrazbu i sl. Važno je da žena ima kvalitetne uvjete, izbor rješenja i podršku, ističe Gordana Kovačevićpredsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle.

[caption id="attachment_346769" align="aligncenter" width="750"] Ariana Vela, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Ariana Vela, jedna je od vodećih hrvatskih konzultantica za EU fondove, strateško planiranje, pripremu i provedbu projekata.

[caption id="attachment_377684" align="aligncenter" width="750"] Tajana Barančić, poslovna savjetnica[/caption]

Poduzetnici trebaju krenuti putem promjena, ući u digitalno doba i preuzeti sudbinu u svoje ruke. Želim nam svima da nađemo snage, energije, novca i pameti da sami budemo ta promjena koja našem gospodarstvu očajnički treba, poručila je Tajana Barančić, vodeća poslovna savjetnica iz tvrtke Astra poslovni inženjering.

[caption id="attachment_374560" align="aligncenter" width="810"] Suzana Kovačević[/caption]

Suzana Kovačević osnivačica je tvrtke Lorien koje je hrvatskom tržištu ponudila jedinstveni domaći proizvod - dizajnerske ženske čarape. Iako se godinama borila s rigidnim sustavom koji nema sluha za probleme poduzetnika, poručuje kako i dalje ne odustaje.

Za kraj ove naše male liste, Nevena Crljenko, direktorica Philip Morris Internationala u New Yorku, uputila je ženama važnu poruku:

- Ne dozvolite da vas ‘muško‘ poslovno okruženje demotivira, odlučite da ćete uspjeti tome usprkos. Kada čujete unutarnji glas koji kaže da nešto ne možete, pronađite nekakav metaforički čekić pa ga lijepo ‘zakucajte‘ natrag.

16. travanj 2024 14:44