Aktualno
StoryEditor

Stanić grupa i Metković Razvoj ulažu 6 milijuna eura u tvornicu za preradu voća

13. Travanj 2017.

Stanić grupa i Metković Razvoj, tvrtka grada Metkovića, u prvoj će fazi u projekt tvornice za preradu voća u Metkoviću uložiti oko šest milijuna eura, a planirano otvaranje tvornice je pred berbu mandarina 2018. godine.

Riječ je o projektu u sklopu tvrtke Neretva fruits, zajedničkom projektu Stanić grupe i Metković Razvoja, a ulaganje se u prvoj fazi odnosi na izgradnju tvornice, nabavu opreme i tehnologije te izradu dokumentacije, rečeno je na predstavljanju, kojemu je bio nazočan i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov.

Cjelokupni pogon prostirat će se na 9.000 četvornih metara i u prvoj će fazi zapošljavati 50 radnika, dok se u idućim fazama projekta očekuje otvaranje dodatnih radnih mjesta. Kako je rečeno na predstavljanju, tvornica će prerađivati mandarine iz lokalnog uzgoja i u prvoj je fazi planiran otkup 5.000 tona mandarina, a dugoročno se planira otkup 10.000 tona mandarina.

Također, u drugoj se fazi projekta prerada planira proširiti i na druge vrste voća, primjerice preradu višnje maraske.

Osnivači ističu kako im je želja uključiti u projekt što veći broj lokalnih uzgajivača i otkupljivača te osigurati sirovinu za daljnju preradu i proizvodnju sokova, marmelada i eteričnih ulja.

Kontrola kvalitete

Ovakav način poslovanja omogućava i Stanić beveragesu, članici Staniće grupe, posebice njihovom brandu sokova Juicy, kontrolu kvalitete u svakoj fazi proizvodnje te stvaranje 100 posto hrvatskog proizvoda.

Stanić beverages je osigurao daljnji plasman proizvoda nastalih preradom mandarina i to prvenstveno u svojim tvornicama u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koje proizvode Juicy sokove, ali i kod inozemnih dobavljača te na novim tržištima MENA regije (Bliski istok i sjeverna Afrika), ističe predsjednik Uprave Stanić beverages Ivan Bacci.

Gradonačelnica Metkovića Katarina Ujdur zadovoljna je što je Metković prepoznat kao dobro poslovno okruženje te što mjere kojima se potiču investicije u gradu daju rezultate.

Ova je tvornica dobra vijest za čitav kraj, posebno za poljoprivredne proizvođače, a nova radna mjesta uvijek su potrebna, istaknula je.

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov vjeruje da za hrvatsku odnosno neretvansku poljoprivredu dolaze bolji dani.

"Proizvođači se do sada sami nisu mogli dovoljno dobro organizirati pa im je bilo ugroženo poslovanje. Sada će postojati još jedna strana koja će otkupljivati mandarinu, što će biti dodatan motiv proizvođačima da se povežu, a otkupljivačima da prihvate proizvođače kao jednu od strana koja je iznimno bitna za cijeli lanac. Vjerujem da će doći bolji dani, ne samo zbog ovog prerađivačkog pogona, nego radi svega onog potencijala kojeg nose proizvođači", kazao je Petrov.

19. travanj 2024 13:33