Aktualno
StoryEditor

Stečaj ECA-e: Kraj priče o hidroavionima

06. Listopad 2018.

Hrvatska vlada digla je ruke od hidroavionskog prijevoza, koji se svojedobno predstavljao kao važan čimbenik u povezivanju hrvatskih otoka s obalom. Iako su postojali investitori koji su bili spremni pokriti dugove tvrtke European Coastal Airlines iz predstečajne nagodbe, zbog čega je Trgovački sud u Splitu već prolongirao rok za otvaranje stečaja, 21. rujna tvrtka je ipak završila u stečaju. A s njome je propalo i 12 koncesija, odnosno aerodroma na vodi.

>>>Hidroavioni na čekanju kod Butkovića

Kineska je tvrtka Star Jet zajedno s europskim investitorima bila spremna preuzeti biznis njemačkog investitora Klausa Dietera Martina, u iduće dvije godine investirati 15 milijuna eura te stvoriti novi brend hidroaviona u Hrvatskoj. U nekoliko je navrata slala pisma Vladi, posebno ministru prometa Olegu Butkoviću, koji je prvo pismo primio još 8. lipnja. Potencijalni investitori šokirani su izostankom reakcije Ministarstva te tvrde da iz njega nikad nisu dobili nikakav odgovor.

>>>Star Jet govori jedno, Ministarstvo drugo

Vlada je pustila da vrijeme učini svoje pa je hidroavionski prijevoz, baš u vrijeme kad su ministrima puna usta revitalizacije otoka, otišao u zaborav. Martin i drugi dioničari ECA-e nastavljaju borbu na sudovima, kojima je podnio tužbu protiv Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo jer je smatra odgovornom za uništavanje biznisa.

29. travanj 2024 05:09