Aktualno
StoryEditor

Štern: Ako Ina stane na noge i donese profit, onda njen otkup nije bačen novac

27. Prosinac 2016.

Naftni stručnjak i bivši predsjednik Uprave Ine Davor Štern izjavio je u HRT-ovom Studiju 4 da mu nije drago zbog odluke Arbitražnog suda u vezi s Inom, iako ga ona nije iznenadila. "Sad trebamo čekati odluku druge arbitraže. Vjerujem da će se do tada cijela situacija s Inom razriješiti," napomenuo je.

Štern je podržao odluku o otkupu dionica Ine od MOL-a, ocijenivši da je aktualno stanje neizdrživo.

- Previše je zle krvi koje nije pomoglo nikome. Kada brak ne funkcionira, bolje je da se raziđu. Budimo svjesni da to neće biti lak proces. Tu će raditi vrhunski stručnjaci s mađarske strane - rekao je Štern.

>>>‘Viša sila’ priječi otkup dionica Ine prodajom njenih naftnih polja u Siriji

Odgovarajući na tvrdnje kritičara koji kažu da će se Hrvatska u procesu otkupa Ine nepotrebno zadužiti, Štern je upitao – "što to znači nepotrebno zadužiti? Ako Ina stane na noge i ako će donositi profit, to onda nije nepotrebno bačen novac. Treba tome pristupiti hladne glave i s maksimalnim znanjem."

>>>Pametno: Povratak Ine u hrvatsko vlasništvo izuzetno je loša odluka jer se energetika mijenja iz temelja

U osvrtu na budućnost Ine Štern je rekao da ona predstavlja veliki sustav. Ima mnoge dijelove koji su svi zapušteni, a njena je perjanica Crosco.

- Rafinerije su zaostale u razvoju i trebaju modernizaciju. "Rijeka" je razvijenija i njoj malo treba da dođe do europske razine. "Sisak" bi trebao opstati jer mora opstati. To je stvar državne politike. Čak bi i Domovinski rat bilo teže voditi bez sisačke rafinerije, kazao je Štern.

>>>Odvjetnički tim: Sanader je zadovoljan, imamo psihološku prednost

- Lanac maloprodaje, veleporodaje, skladišta. Sve to treba staviti ponovo u funkciju u najboljoj mogućoj mjeri. No treba naći kadrove koji neće doći po političkoj liniji i koji će moći u kratkom vremenu uhvatiti bika za rogove i izvesti Inu na pravi put, izjavio je stručnjak za HRT.

Štern zagovara spajanje Ine i HEP-a u jedinstveni energetski holding od nacionalnog značaja o čemu je nedavno govorio u intervjuu za N1 televiziju:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=dEFyTFfpwbM[/embed]

 

26. travanj 2024 07:03