Aktualno
StoryEditor

Stižu nove prilike i značajne izmjene u Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita

16. Veljača 2018.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja najavilo je izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, prema kojima bi se subvencioniranje nastavilo i u iduće tri godine, a građanima bi država kredite subvencionirala u razdoblju od pet godina, dok bi udio subvencije u mjesečnoj rati kredita ovisio o indeksu razvijenosti grada ili općine u kojoj se kupuju stan ili kuću.

Ministarstvo je u javnu raspravu poslalo obrazac prethodne procjene izmjena i dopuna Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, koja će trajati do 2. ožujka, a iz kojeg je vidljivo da će se subvencioniranje stambenih kredita za kupnju prvog ili većeg stana ili kuće nastaviti u iduće tri godine.

Naime, kako je navedeno u tom obrascu, utvrđuje se novi rok do 31. prosinca 2020. godine u kojem će Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavljivati javne pozive za svaku kalendarsku godinu.

>>>Banke pozvane da daju ponude za subvencioniranje stambenih kredita

- Provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita zaprimljeno je i odobreno 2.325 zahtjeva, a nakon objave oglasa o prestanku zaprimanja zahtjeva kontinuirano su se javljali građani zainteresirani za ovaj oblik pomoći i nastavak primjene zakona, obrazlažu iz Ministarstva.

O namjeri izmjena zakona Ministarstvo je izvijestilo i na svojim internet stranicama, poručujući uz ostalo da rade na tome da se ta mjera stambenog zbrinjavanja nastavi, ali i poboljša kroz izmjene zakona.

Prema važećem Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita sredstvima iz hrvatskog proračuna subvencionira se polovina mjesečnih obroka ili anuiteta prve četiri godine otplate kredita.

>>>Štromar: Subvencionirani krediti osigurali povoljnije stanove za više od 2330 obitelji

Najavljenim izmjenama bi se krediti koje građani uzimaju za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnje kuće, subencionirali u razdoblju od pet godina, a subvencirao bi se dio mjesečnih obroka ili anuiteta koji ovisi o skupini prema indeksu razvijenosti u kojoj se nalazi grad ili općina u kojoj se nalazi stan ili kuća koji se kupuju.

Naime, analiza zaprimljenih i odobrenih zahtjeva pokazala je da je do sada 66,3 posto zahtjeva realizirano u najrazvijenijim jedinicama lokalne samouprave, dok je primjerice u lokalnim jedinicama koje se prema indeksu razvijenosti nalaze u prvoj skupini realizirano tek 0,30 posto odobrenih zahtjeva, a u drugoj skupini 0,95 posto zahtjeva.

>>>HBOR najavio program kreditiranja za privatne iznajmljivače u drugom dijelu godine

Iz toga je razvidno da jednaki iznosi subvencija ukupnog iznosa obroka ili anuiteta nisu rezultirali poticanjem rješavanja stambenog pitanja u područjima niže razvijenosti, odnosno smanjenjem iseljavanja mladih ljudi iz tih područja, a što je jedan od ciljeva zakona, navode iz Ministarstva, u kojem smatraju da je potrebna ravnomjernija raspodjela subvencija kredita ovisno o indeksu razvijenosti grada ili općine u kojoj se nalazi stan ili kuća čija se kupnja subvencionira.

Najavljenim izmjenama zakona jasnije će se definirati i stanje stana ili kuće koja nije pogodna za stanovanje, a jasnije će se definirati i dokumentacija koja se prilaže zahtjevu za kupnju stana ili kuće odnosno gradnju kuće.

Ministarstvo najavljuje kako će se izmjenama urediti i dodatno subencioniranje kredita za dvije godine u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

28. travanj 2024 07:47