Aktualno
StoryEditor

Sve više tvrtki želi mikročipirati zaposlenike

24. Studeni 2018.

Trend prihvaćanja novih tehnologija i korištenja istih bez razmišljanja o posljedicama je u velikom zamahu. Svakodnevno se pojavljuju neke nove tehnologije koje obećavaju blagostanje, lakši i lagodniji život, a sve naravno bez ikakvih loših posljedica po čovjeka. Iako se RFID čipovi ne mogu nazvati posve novom tehnologijom, primjena i korištenje tih mikročipova na ljudima iz dana u dan sve više raste.

Vijest o čipiranju švedskih partijanera i startupera nedavno je poharala bespuća interneta. Naime, neki klubovi u ovoj skandinavskoj zemlji omogućuju svojim korisnicima ugradnju malog RFID čipa u ruku.

https://www.youtube.com/watch?v=2ZrHe6jf6Tk

S tom tehnologijom potreban je samo zamah ruke preko RFID čitača i platili ste ulazak u klub ili piće na šanku. S partijanera se trend prelio i na poslovni svijet, ali i na Švedsku željeznicu koja omogućuje svojim čipiranim korisnicima da online kupe svoju kartu te ju registriraju na svoj čip koji im onda služi kao karta.

>>>Švedski startup Epicenter čipira zaposlenike

Implantati, odnosno, mikročipovi koriste NFC (Near Field Communication) tehnologiju, koja se također koristi u kreditnim karticama i koja je pasivna. To znači da čip sadrži podatke koje drugi uređaj može očitati, ali sam čip ne može „pročitati“ te podatke – bar za sad.

Prema pisanju Telegrapha brojne pravne i financijske tvrtke u Velikoj Britaniji počele su pregovore s proizvođačima RFID čipova kako bi i svoje zaposlenike „označili“ tom novom brzo dolazećom tehnologijom, naravno, sve u sigurnosne svrhe.

Te sigurnosne svrhe je i Facebook naveo kada je tražio korisničke informacije samo kako bi ih prodao oglašivačima, ali proizvođači „čipova za ljude“ to zdušno odbacuju kao nešto što se ne može i neće dogoditi.

Kako izvor blizak Telegraphu navodi, zainteresirani klijent u Velikoj Britaniji je najveća tvrtka za financijske usluge sa stotinama tisuća zaposlenika.

>>>Nacrt za izradu kvantnog računala

- Ove tvrtke imaju osjetljive dokumente s kojima rade. Čipovi bi im omogućili postavljanje ograničenja za zaposlenike koji nemaju ovlasti doći do svih dokumenata. Mikročipovi se također mogu koristiti kako bi zaposlenici ubrzali svoje dnevne rutine koje provode u tvrtki, poput brzog kupovanja hrane u kantini, korištenja automata ili printera, a omogućavat će i brži ulazak u zgradu tvrtke – rekao je Jowan Österlund osnivač tvrtke Biohax koja proizvodi ove mikročipove.

https://youtu.be/66PwQwPuMAs

Sve je više primjena i sve je više industrija gdje se potiče ugradnja mikročipova, ali je u isti trenutak i sve više skeptika koji čipiranje ljudi nazivaju prvim korakom prema pravom orvelovskom svijetu.

19. travanj 2024 07:55