Aktualno
StoryEditor

T. Boban: U centru Šibenika bi mogla niknuti investicija vrijedna između dvije i tri milijarde kuna

16. Ožujak 2018.

Deset velikih nekretninskih potencijala za investicije u različitim fazama rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i drugih opterećenja predstavio je u Medulinu na Liderovoj konferenciji ‘Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost’ državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban.

>>> Ćorić: Smanjenje uvoza i povećanje izvoza – nova energetska strategija do kraja 2018.

Jedan od njih je zemljište bivše tvornice TEF u centru Šibenika procijenjene vrijednosti 380 milijuna kuna na kojem bi mogla niknuti investicija vrijedna između dvije i tri milijarde kuna. Državni tajnik je rekao kako se rješavaju komplicirani imovinsko-pravni odnosi te da Grad Šibenik provodi postupke radi objave međunarodnog javnog natječaja za iskazivanje interesa potencijalnih investitora koji bi u konačnici definirali namjenu prostora.

>>> Tipurić: Nužno je promijeniti niz segmenata kako bi Hrvatska podignula razinu konkurentnosti

Turističko-ugostiteljska namjena određena je za projekt na nekretnini bivše hidrobaze u Puli i ulaganje procijenjeno na 210 milijuna kuna, a državni tajnik je rekao da će se nakon sklapanja sporazuma s Gradom Pulom početkom ove godine pristupiti pripremi javnog natječaja. U Puli je i atraktivna nekretnina uz more nekadašnje mornaričke zrakoplovne postaje Puntižela kojoj je također namijenjena turistička svrha. Ulaganje se procjenjuje na 200 milijuna kuna, a Grad Pula, rekao je Boban, provodi postupak izmjena prostornoplanske dokumentacije.

[caption id="attachment_329009" align="aligncenter" width="750"] Tomislav Boban, Tin Bašić, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Javnosti je puno poznatiji projekt Muzil na 170 hektara s utvrdama i objektima iz vremena Austro-ugarske, nekretninska zona u kojoj je zamišljena turistička i javna namjena, a Boban je podsjetio da su do sada iskazani interesi dva investitora, da se čeka da administracija Grada Pule izmijeni prostornoplansku dokumentaciju te da bi ulaganje bilo vrijedno između dvije i pol i tri milijarde kuna.

>>>Barbarić: Kapitalne investicije u energetici mogu izravno doprinijeti rastu BDP-a

Dokumentaciju mijenja i i Grad Nin kako bi bivšu vojarnu Šepurine prenamijenio u turističku zonu, a državni tajnik je izvijestio da je najatraktivniji dio uz more predmet zahtjeva za naknadu oduzete imovine te kako je iz obuhvata te nekretnine izostavljena zona sportskog aerodroma. Ostali projekti o kojima je govorio državni tajnik su: mali aerodrom u općini Stankovci, golf tereni na Prukljanu kod Skradina, Kupari u Župi Dubrovačkoj, Češka Vila na Visu i Vjesnikov neboder u Zagrebu.

>>> Sprčić: Od države se očekuje nov sustav poticajnih premija koji će dati zamah investicijama

27. travanj 2024 16:15