Aktualno
StoryEditor

Tehnologija radikalno mijenja porezno izvješćivanje i usklađivanje s poreznim propisima

30. Srpanj 2016.
Piše:
lider.media

Tehnologija će radikalno promijeniti postupke poreznog izvješćivanja i usklađivanja s poreznim propisima te tako ostaviti poreznim stručnjacima više vremena za pružanje informacija i analiza značajnih odluka raznih organizacija u stvarnom vremenu.

U najnovijem PwC-ovom izvješću u serijalu Tax Function of the Future razmatraju se neviđeni izazovi u poreznom okruženju pred kojima su se na globalnoj razini našle multinacionalne organizacije i njihovi porezni timovi.

Porezni stručnjaci koji danas ulaze na tržište rada odrasli su s tehnologijom i prihvaćaju je kao normalan dio svog radnog procesa. Poslodavci koji nude mogućnosti rada u timovima u kojima se spajaju porezno i računovodstveno znanje s tehnološkim alatima kako bi se isporučili podaci istaknut će se na tržištu na kojem se vodi borba za talente.

Porezni timovi koji ne iskoriste tehnološku integraciju i automatizaciju mogli bi se istodobno suočiti s povećanim globalnim zahtjevima za usklađivanjem s poreznim propisima i zastarjelim, neučinkovitim ručnim postupcima koji troše vrijedne resurse i povećavaju rizik.

U izvješću se opisuje porezni tim čiji rad podržava tehnologija, a koji bi trebao uključivati sljedeće:

• porezne stručnjake koji posvećuju većinu svog vremena pregledu generiranih analitičkih izvješća i rješavanju poslovnih prioriteta umjesto da obavljaju neučinkovite zadatke poreznog izvješćivanja.

• automatizirane i integrirane procese za izračun poreza i usklađivanje te sustave s izvorima podataka koji zamjenjuju excel tablice kako bi se osigurala veća učinkovitost u pripremi informacija spremnih za sve porezne potrebe u stvarnom vremenu

• optimizirane resurse koji dramatično smanjuju vrijeme potrebno za dovršavanje postupaka poreznog izvješćivanja

• Naprednu analitiku koja poreznim stručnjacima osigurava strateške informacije koje će podijeliti sa svojim izvršnim financijskim direktorima.

Self-service

Porezni stručnjaci smatraju da u ovom razdoblju nepredvidljivih promjena i mogućnosti do promjena može doći samo ako se poveća dostupnost vještina potrebnih za zatvaranje komunikacijskog jaza između poreznih i IT odjela. Primjerice, u poreznim odjelima trebaju se zaposliti osobe koje imaju specifično porezno i računovodstveno znanje i iskustvo, ali su i dovoljno tehnološki vješte da bi razvile i održavale složena podatkovna i softverska rješenja, a usto imaju i radno znanje o sustavima za planiranje korporativnih resursa kako bi samostalno izradile izvješća (eng. self-service).

Mark Schofield, globalni lider za porezno izvješćivanje i strategiju iz PwC-a, komentirao je:

- Zakonodavstvo ili zahtjevni procesi nameću poreznim odjelima sve više operativnih prepreka, dok se trajanje ciklusa poreznog izvješćivanja sve više skraćuje. Porezni odjel budućnosti karakteriziraju automatizirani procesi, pouzdane interne kontrole i nadzor te sve češća upotreba analitike čime se porezne informacije stavljaju u samu srž poslovanja. Sve je to sada moguće zahvaljujući tehnologiji, a porezni stručnjaci mogu u kraćem vremenu proizvesti jednako kvalitetne rezultate, pridonoseći u stvarnom vremenu donošenju odluka u organizaciji .

Porezni stručnjaci koji danas ulaze na tržište rada odrasli su s tehnologijom i prihvaćaju je kao normalan dio svog radnog procesa. Poslodavci koji nude mogućnosti rada u timovima u kojima se spajaju porezno i računovodstveno znanje s tehnološkim alatima kako bi se isporučili podaci istaknut će se na tržištu na kojem se vodi borba za talente.

27. travanj 2024 23:37