Korona i biznis
16. travanj 2018.

Teško je predvidjeti kome će Pahor povjeriti mandat za sastavljanje nove Vlade

Relativnog pobjednika slovenskih parlamentarnih izbora, koji će se održati 3. lipnja, teško je predvidjeti s obzirom na minimalne razlike između triju stranaka koje su trenutno u vodstvu pa se ne zna hoće li predsjednik države Borut Pahor težak mandat za sastav nove vlade povjeriti socijaldemokratu Dejanu Židanu, predstavniku desne oporbe Janezu Janši ili "novom licu" slovenske politike Marjanu Šarecu.

Da su izbori održani ove nedjelje Židanovi Socijalni demokrati (SD) dobili bi najviše - 12,2 posto glasova, na drugom je mjestu Lista Marjana Šareca (LMŠ) s 11,9 posto, a na trećem Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) s 11,6 posto glasova, pokazuje najnovija anketa objavljena u ponedjeljak, koju je za ljubljanski list "Dnevnik" krajem prošlog tjedna napravila agencija Ninamedia.

>>>Cerar dao ostavku

Mjesečna istraživanja biračkog pulsa koju provodi "Dnevnik" pokazuju da je Janšina stranka bila u vodećoj poziciji zadnjih mjeseci prošle godine, dok se u vodstvu od početka godine izmjenjuju Židanovi socijaldemokrati te skupina koju je okupio gradonačelnik Kamnika i izazivač Boruta Pahora na lanjskim izborima za predsjednika države, dok su ostale stranke u popriličnom zaostatku.

Velik broj glasača još nema favorita

S obzirom da prava predizborna kampanja, sa sučeljavanjima aktera na terenu i u medijima, počinje tek nakon prvosvibanjskih praznika, realnije prognoze izbornog rezultata tek trebaju uslijediti, a neizvjesne su i zato jer sve ankete ukazuju na velik broj glasača koji su još nisu odlučili tko je njihov izborni favorit.

Bez obzira na to koja će stranka dobiti relativnu većinu u budućem sastavu 90-članog parlamenta, o čemu ovisi koga će Pahor imenovati mandatarom za sastav nove vlade, nova će vladajuća koalicija, s obzirom na raspršenost glasova na različite stranke, po svoj prilici morati okupiti najmanje tri stranke, a vjerojatno i više.

>>>Cerarova ostavka neznatno ubrzava izbore – slovenski mediji

U tom smislu pojedini slovenski analitičari više koalicijskog potencijala daju strankama lijevog centra ako kao relativni pobjednik izađe Židan, a  manje su sigurni u rasplet postizborne situacije ako se na prvo mjesto opet probije "populistički" Šarec, čiji program i stranačka baza još nisu stabilizirani.

- Budući da je Šarec već više puta izjavio da u vladu koju bi vodio Janez Janša ne bi ušao te da isto govori i Miro Cerar, čija će Stranka modernog centra (SMC) osvojiti mnogo manje glasova nego prije četiri godine, čini se da je stvaranje neke buduće vlade desnog centra nemoguća misija, piše u ponedjeljak ljubljanski "Dnevnik", koji u sadašnjoj situaciji kao jedinog izglednog partnera u vladi koju bi eventualno formirao Janša vidi kršćansko-demokratsku Novu Sloveniju (NSI), Mateja Tonina, ali ne i stranku umirovljenika DESUS, koju vodi Karl Erjavec, iako je Erjavec već bio u dvije vlade što ih je vodio Janša.

‘Trik ljevice‘

S druge strane, kako najavljuje desnoj oporbi bliski tjednik "Reporter", u nastojanju da dobije relativnu većinu kampanja koju će voditi Janša sastojat će se u isticanju vlastitog političkog iskustva i pozivanju birača da ne "nasjednu" po treći put na "trik" ljevice iza koje stoji "duboka država" i oni koji političkim procesima upravljaju "iza kulisa".

Riječ je o teoriji po kojoj utjecajni lobiji pred svake izbore  oforme novu stranku za privlačenje glasova onih koji su razočarani vladajućima i politikom općenito, kako bi klasičnoj desnoj opoziciji "ukrali" izbornu pobjedu.

>>>Slovenci biraju predsjednika; favorit Pahor

Nakon Zorana Jankovića i njegove Pozitivne Slovenije (PS), koja je pobijedila na izborima 2011. godine, i Cerarove stranke, kojoj je isto uspjelo 2014., politički trik s napoznatim političkim novajlijama odnosno "novim licima" ne  bi trebao uspjeti i treći put sa "Šarčevom listom", tvrdi "Reporter".

Interesni krugovi koje simbolizira bivši predsjednik Milan Kučan i na ovim izborima imaju više svojih aduta i nisu stavili sva jaja u jednu košaru. Najradije bi vidjeli da pobijedi Židan, Šarec im je tek na drugom mjestu, ali niti Miru Cerara nisu još u cijelosti otpisali, piše u ponedjeljak ljubljanski tjednik "Reporter".