Aktualno
StoryEditor

Tesla Motors prvi put među Fortuneovih vodećih 500

09. Lipanj 2017.

Tesla Motors, uz još 19 kompanija, prvi se puta našao na godišnjoj listi 500 vodećih američkih kompanija po prihodima koju sastavlja američki časopis Fortune.

Od tih 20 novih kompanija, šest ih je nastalo temeljem nedavne diobe kompanija ili izdvajanja poslovanja, tri su utemeljene prije više od 100 godina, dok su dvije osnovane tek prošle godine.

>>> Tesla postala navrjednija američka automobilska kompanija, ispred General Motorsa

Elon Muskov startup za električne automobile na listi je zauzeo 383. mjesto, nakon što je povećao prodaju za 73 posto u prošloj godini. Tesla je ‘težak‘ više od General Motorsa i Forda po tržišnoj vrijednosti, no i dalje ostvaruje daleko manje prihode od tradicionalnih automobilskih proizvođača.

Hewlett Packard Enterprise, podatkovni centar i poslovanje s uslugama u ‘oblaku‘ nastalo odvajanjem od Hewlett-Packarda, zauzeo je 59. mjesto, dok je Alcoa, koja je u sektoru aluminija od 1888. godine, zauzela 300. mjesto.

Alcoino temeljno poslovanje s talionicom i preradom aluminija izdvojeno je lani od matične kompanije i sada se zove Arconic.

>>> Musk: Kvadrat solarnog krova 150 kuna, garancija ‘beskrajna’

Synchrony Financial, tvrtka nastala izdvajanjem dijela poslovanja iz General Electrica 2015. godine, dospio je na 185. mjesto rang-liste. Nvidia, koja se bavi proizvodnjom grafičkih čipova koji se koriste u nizu proizvoda, od Appleovih računala do Teslinih samovozećih automobila, sada je 387.

Walmart je u samom vrhu liste 500 vodećih magazina Fortune, inače mjerila najvrednijih biznisa od kada je prvi put objavljena 1955. godine. Maloprodajni gigant drži vodeću poziciju pet godina zaredom.

Berkshire Hathaway, tvrtka koju kontrolira poznati ulagač Warren Buffett, na drugom je mjestu, a na trećem je Apple.

>>> Tesla instalirao ‘supercharger’ u Vrgorcu

S ovogodišnje liste ispalo je 15 kompanija, dok su neke uključujući tvrtke Baxalta i Time Warner Cable kupile druge kompanije.

Ove godine kriterij je bio minimalni godišnji prihod od 5,1 milijarde dolara. A ove godine ukupno zbrojeni prihodi svih 500 kompanija s liste dosežu 12.100 milijardi dolara, što je 65 posto američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

16. travanj 2024 13:06