Aktualno
StoryEditor

Tesla otvorio ‘Gigatvornicu‘

05. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Poznata pod nazivom "Gigatvornica", postrojenje za proizvodnju baterija potrebnih za napajanje proizvoda kompanije Tesla, osnivača i većinskog vlasnika Elona Muska, počela je sa radom. U okolici Rena, u saveznoj državi Nevadi, posao na proizvodnim trakama pronašlo je 2,900 radnika, a bit će ih zaposleno još najmanje 4 tisuće.

https://www.youtube.com/watch?v=_cz84Jx39aU

Elon Musk tako je preuzeo kontrolu nad proizvodnjom baterija nužnih za daljnji razvoj i plasman električnih prijevoznih sredstava, sektor u kojemu su, do sada, vodeće bile japanske, kineske i korejske kompanije.

Iako je izgrađena samo jedna trećina, već do iduće godine, Gigatvornica trebala bi udvostručiti ukupnu svjetsku proizvodnju litij-ionskih baterija. Procjena vodstva Tesle je da će, do 2018. godine, u Giga tvornici biti 6,500 stalno zaposlenih.

Ključ za ostvarenje cilja

Potpuna aktivacija Gigatvornice je značajna za Teslu jer vodstvo kompanije mora investitorima i dioničarima dokazati da poštuje rokove postavljene s ciljem postizanja masovne proizvodnje električnih automobila. Puštanju tvorničkih pogona u rad, prethodila je realizacija projekta pohrane energije baterija u Kaliforniji, kako bi se, na taj način, ojačala mreža. Također, tvrtka Tesla promptno je reagirala na zahtjeve za softverskom dogradnjom programa autopilota u električnim vozilima. Međutim, iako je obećala proizvesti 80 tisuća, Tesla prošle godine nije uspjela proizvesti toliko električnih automobila. S trake je sišlo, u 2016., točno 76,230 električnih automobila.

>>>Tesla kupio SolarCity ‘da ubrza advent svijeta održive energije’

U suradnji sa Panasonicom, te nakon što je sa državom Nevadom potpisan sporazum kojim se garantiraju radna mjesta za lokalno stanovništvo, projekt Gigatvornice ključan je za ostvarenje cilja da Tesla, do 2018. godine, proizvodi i do 500,000 električnih automobila "Model 3" godišnje. Naime, te brojke Musk nikako ne bi mogao postignuti bez vlastite tvornice jer, do sada, nije bilo dovoljno litij-ionskih baterija. Osim toga, vlastitom proizvodnjom baterija nastoji se smanjiti troškovi 35 tisuća dolara vrijednog automobila Model 3. Vrijednost Gigatvornice procjenjuje se na 5 milijardi eura.

19. travanj 2024 20:30