Aktualno
StoryEditor

Tesla u rekordnom gubitku, proizvodnja Modela 3 pod pritiskom

08. Veljača 2018.

Najveći svjetski proizvođač električnih vozila Tesla, izvijestio je o dosad najvećem kvartalnom gubitku od 675,4 milijuna dolara, znatno većem nego u istom razdoblju 2016., kada je iznosio 121,3 milijuna dolara.

Istodobno, prihodi su mu porasli s 2,8 na 3,3 milijarde dolara.

Budućnost te kompanije ovisi o proizvodnji Modela 3 sedana, čija je proizvodnja i dalje pod pritiskom mnogih uskih grla. Unatoč uskim grlima, taj proizvođač objavio je kako i dalje cilja postići proizvodnju Modela 3 do kraja prvog tromjesečja od 2.500 komada tjedno, a do kraja drugog tromjesečja od 5.000 komada.

>>>VIDEO: Tesla Roadster ide gdje još nijedan automobil nije bio, u svemir

Prema riječima osnivača Tesle Elona Muska, prepreke za postizanje proizvodnje od 5.000 vozila tjedno do kraja drugog tromjesečja "svakim tjednom su sve manje".

- U određenom trenutku u 2018. godini očekujemo da ćemo početi generirati tromjesečnu operativnu dobit na održivim temeljima, kazao je u razgovoru s investitorima.

>>>‘Obmanjujuće oglašavanje’: Norvežani se spremaju tužiti Teslu

Riječ je o vozilu srednje klase, za kojega u Tesli tvrde da je trenutno najpovoljniji na tržištu te se nadaju da će privući masovnu potražnju.

Model 3 počeo se prodavati u SAD-u krajem prošle godine po cijeni od 35.000 dolara. Znatno je jeftiniji od ostalih Teslinih modela vozila - Model X i Model S, koji se prodaju po cijeni većoj od 70.000 dolara.

Objava financijskih rezultata nije znatnije utjecala na cijenu dionice kalifornijske kompanije, koja je od početka godine u plusu 10 posto, nakon lanjskog rasta od 35 posto. Tesla je trenutno, s tržišnom kapitalizacijom od 56,1 milijardu dolara, druga najvrjednija kompanija u SAD-u, iza General Motorsa, čija je vrijednost lani procijenjena na 145,6 milijardi dolara.

19. travanj 2024 00:39