Aktualno
StoryEditor

TEST: Jeste li korumpirani? Odgovorite na pitanja i saznajte koliko ste izloženi korupciji

04. Ožujak 2019.

Jeste li korumpirani?

Ovo pitanje može si postaviti svatko - od pacijenta u zdravstvenom sustavu, učenika koji se nastoji upisati u što bolju školu ili željeni fakultet i poduzetnika koji nastoji pobijediti u nekom natječaju javne nabave, do svakog službenika u državnoj upravi, policajca, nastavnika, liječnika... Znamo da smo svi izloženi rizicima korupcije, netko više, a netko manje. No, sad tu izloženost možete i izmjeriti.

Hrvatska zajednica županija izdala je ‘Antikorupcijski vodič za službenike i namještenike u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi‘, kojeg će ovih dana predstaviti javnosti. U knjižici na 48 stranica objašnjeni su uzroci, oblici, vrste i posljedice korupcije, kao i potencijalna područja korupcije u lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

[caption id="attachment_377298" align="alignnone" width="212"] Antikorupcijski vodič u izdanju Hrvatske zajednice županija Autori: Marina Horvat,  Darija Gradski, Jelena Drakulić, i Duje Prkut[/caption]

Posebno je praktičan dio koji govori o koruptivnim rizicima te postupcima i radnim mjestima posebno osjetljivima na korupciju. U knjižici je i test od 37 pitanja za jednostavnu samoprocjenu analize koruptivnog rizika. Taj test, baziran na sveobuhvatnijoj analizi Ministarstva uprave, posudili smo iz knjižice Zajednice županija.

Premda je test u prvome redu namijenjen državnim i lokalnim službenicima, zasigurno će i svatko iz privatnog sektora moći procijeniti vlastitu izloženost korupciji.

Dakle, iskreno ispunite test, i dobit ćete odgovor na pitanje jeste li korumpirani, odnosno, koliko ste u svom poslu izloženi koruptivnim rizicima.

29. travanj 2024 18:24