Aktualno
StoryEditor

Theresa May: Tragično je da je Putin odlučio otrovati Skripala

17. Ožujak 2018.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u petak je rekao da je veoma vjerojatno da je sam ruski predsjednik Vladimir Putin donio odluku o upotrebi vojnog nervnog otrova u napadu na bivšeg dvostrukog agenta u Engleskoj.

- Nemamo ništa protiv samih Rusa, a rezultat ovih događaja neće biti rusofobija, rekao je u petak Johnson novinarima.

>>>The Telegraph: Nervni otrov bio je u kovčegu Julije Skripal 

- Naš spor je s Putinovim Kremljom i njegovom odlukom – a mi mislimo da je to vrlo vjerojatno bila njegova odluka – da koristi nervni otrov na ulicama Ujedinjenog Kraljevstva, na ulicama Europe po prvi put od Drugog svjetskog rata, istaknuo je britanski ministar.

Premijerka Theresa May je u srijedu istaknula kako je Rusija odgovorna za pokušaj ubojstva bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegovu kćer.  May je dodala kako je tragično da je Putin, koji će u nedjelju najvjerojatnije po četvrti put osvojiti predsjednički mandat, odabrao djelovati na taj način.

Pogoršani odnosi

Nedugo nakon Johnsonovih izjava Kremlj je objavio kako su njegove optužbe šokantne, prenosi novinska agencija TASS.

- Bilo kakva referenca ili spomen našeg predsjednika u tom kontekstu je šokantna i neoprostivo je kršnjenje diplomatskih pravila pristojnog ponašanja, rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

Rusija odbacuje bilo kakvu krivnju za incident te je čak optužila London da je lažirao taj napad kako bi pokrenuo antirusku histeriju.

>>>Lavrov: Motiv trovanja Skripala možda je Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji

Odnosi između dviju država pogoršali su se nakon ubojstva bivšeg KGB-ovog agenta Aleksandra Litvinenka radioaktivnim polonijem, 2006. u Londonu. Britanska istraga je zaključila kako je to ubojstvo vjerojatno odobrio Putin, što je Kremlj odbacio.

Britanski državni ministar za Europu i američki kontinent Alan Duncan izjavio je u petak u Sarajevu kako je nedvojbeno da Rusija snosi odgovornost za trovanje nervim agensom bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala na britanskom tlu te da je stoga protjerivanje ruskih diplomata potpuno primjereni postupak.

- Znamo podrijetlo nervnog bojnog otrova. Znamo da je on zabranjen i da je njegovo posjedovanje protivno konvencijama o kemijskom naoružanju. Ovaj agens je uporabljen i to je gnusno i neprihvatljivo, kazao je Duncan novinarima tijekom službenog posjeta Bosni i Hercegovini.

Nakon što je istraga utvrdila kao su Skripal i njegova kći otrovani nervim agensom pod nazivom novičok koji je predstavljao dio ruskog kemijskog arsenala britanska je vlada odličila sankcionirati Moskvu i protjerati sa svog teritorija 23 ruska diplomata.

Odluku Londona podržale su sve utjecajnije članice Europske unije te američki predsjednik Donal Trump.

Ministar Ducan kazao je u petak kako su moguća samo dva scenarija: ili su Rusi ciljano pokušali ubiti svog bivšeg agenta i njegovu kćer ili su pak jednostavno "izgubili" otrov kojega po međunarodnim konvecijama nisu ni smjeli posjedovati.

- To nije rizik samo za Ujedinjeno Kraljevstvo nego i za cijeli svijet koji je zabranio te bojne otrove čije uporabu nismo vidjeli na evropskom tlu još od 1945., kazao je britanski dužnosnik.

>>>Veleposlanik Rusije: Theresa May stvara ‘histerično okruženje’ 

Duncan je u Sarajevu s bosanskihercegovačkim dužnosnicima razgovarao o pripremama za summit Berlinskog procesa koji će se održati u Londonu u srpnju a ima za cilj pružiti potporu državama zapadnog Balkana u provedbi reformi nužnih za pridruživanje Europskoj uniji.

Duncan je kazao kako bez obzira na Brexit Velika Britanija "neće okrenuti leđa" zapadnom Balkanu i ostat će aktivno angažirana u tom dijelu svijeta.

Rusija će sama istražiti trovanje Skripalove kćeri

Rusko istražno povjerenstvo objavilo je u petak da je pokrenulo vlastitu istragu o pokušaju ubojstva Julije Skripak, kćeri bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i ubojstvu još jednog Rusa u Velikoj Britaniji. Julija Skripal bila je ruska državljanka, navodi se u priopćenju.

Povjerenstvo je također navelo da istražuje ubojstvo Nikolaja Gluškova (68), suradnika preminulog ruskog tajkuna Borisa Berezovskog. Ruski istražitelji ističu da su spremni surađivati s britanskim kolegama.

>>>Uz 200 svjedoka i 240 dokaza ‘još je prerano reći tko je odgovoran’ za trovanje Skripala

Pozivajući se na ruskog veleposlanika u Velikoj Britaniji, ruska novinska agencija RIA objavila je u petak da će ruski diplomati protjerani iz Britanije napustiti London 20. ožujka.

Britanci su zbog toga protjerali 23 ruskih diplomata, a očekuje se da će odgovor Rusa biti sličan.

Britanska premijerka Theresa May rekla je da je "vrlo vjerojatno" da je Rusija odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta, što Moskva odbacuje.

Gluškov, ruski prebjeg i blizak prijatelj preminulog oligarha Borisa Berezovskog pronađen je mrtav u ponedjeljak u svom domu u Londonu. Njega su u ponedjeljak navečer mrtva pronašli njegovi prijatelji i obitelj. Uzrok smrti još nije poznat.

>>>Najveći izgon u 30 godina: May potjerala 23 diplomata, zamrznula rusku imovinu

Gluškov (68) radio je za državnu zračnu liniju Aeroflot i automobilsku kompaniju čiji je vlasnik bio tajkun Boris Berezovski. On je 1999. zbog neslaganja s Vladimirom Putinom pobjegao u Ujedinjeno Kraljevstvo.

U ožujku 2013. pronađen je mrtav u stanu svoje bivše žene u Engleskoj. Policija je zaključila da je riječ o samoubojstvu.

25. travanj 2024 18:09