Aktualno
StoryEditor

Tko je Jair Messias Bolsonaro?

29. Listopad 2018.

Jair Messias Bolsonaro pobjednik je nedjeljnih predsjedničkih izbora u Brazilu. Prema službenim rezulatima, bivši vojni časnik kojeg nazivaju brazilskim Trumpom, osvojio je 55,13 posto glasova, a njegov ljevičarski suparnik Fernando Haddad 44,87 posto. Na novu dužnost stupa u siječnju.

>>>Brazil preuzeo SAD-u titulu najvećeg proizvođača sojinog zrna

No tko je Bolsonaro?

Njegovom brzom rastu popularnosti pomogao je pad ljevičarske Radničke stranke (PT) koja je vladala Brazilom 13 godina i koja je zbačena prije dvije godine u vrijeme snažne recesije i korupcijskih skandala.

O Bolsonaru i njegovim stavovima najbolje govori činjenica da mu je uzor pukovnik Carlos Alberto Brilhante Ustra, koji je tijekom vojne diktature 1964. do 1985. godine mučio ljude. I sam je govorio kako se zalaže za mučenje.

63-godišnji Bolsonaro dugo je vremena slovio kao politički klaun, jer iako je u parlamantu od 90-ih, nije se istaknuo konstruktivnim prijedlozima već verbalnim provalama poput "preružni ste da bi zaslužili silovanje" upućeno jednoj zastupnici. Također je izjavio da bi više volio imati mrtvog nego homoseksualnog sina, piše Deutsche Welle.

O ekonomiji ne zna ništa, nema rješenja za probleme s kojima se suočava Brazil, no to je područje prepustio liberalnom ekonomistu Paulu Guedesu kojeg će navodno imenovati ministrom gospodarstva. Ne škodi i što na svojoj strani ima moćni konzervativni lobi BBB (Boi - govedo, Bala - metak, Biblia).

>>>Brazil obustavlja izvoz ribe u EU

Ono što je Bolsonaro najavio je stavljanje javnih škola pod upravu vojske, rješavanje problema nasilja u zemlji naoružavanjem "dobrih građana", te premije policajcima za svakog ubijenog kriminalca.

Strani mediji njegov dolazak na vlast popratili su naslovima poput Fašizam je stigao u Brazil i

 

07. svibanj 2024 03:27