Aktualno
StoryEditor

TOP 5 obnovljenih crkava: Nakon požara Macron skuplja novac za Notre Dame

16. Travanj 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=RIXxTrAa9nc

Notre Dame je naša povijest, naša književnost, dio naše psihe, mjesto naših velikih događaja, epidemija, ratova, naših oslobođenja, epicentar naših života, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron ispred gorućeg simbola europske kulture - gotičke katedrale Notre Dame. Stojeći tako pred velebnim zgarištem Macron je obećao da će pokrenuti kampanju za prikupljanje novca za njezinu obnovu.

Budući da je veliki požar koji je u ponedjeljak buknuo na pariškoj katedrali iz 12. stoljeća ostavio gorak okus, donosimo pet sakralnih građevina koje su nakon devastacije obnovljene, baš kao što će i Notre Dame osvanuti ponovno u punom sjaju, piše Stuff.

1. Katedrala svetog Pavla u Londonu

Nakon velikog požara u Londonu 1666. godine u kojem je Katedralu sv. Pavla progutala vatra, krenula je velika obnova tog legendarnog zdanja građenog od 1087. do 1314. Obnovu je vodio glasoviti Sir Christoper Wren, kojem je stavljen na pleća nelak zadatak da obnovi 51 gradsku crkvu. Njegov rad na obnovi katedrale završio je 1710., a upravo ta vizura jedna je od najpoznatijih i najprepoznatljivijih građevina engleske prijestolnice.

[caption id="attachment_382287" align="aligncenter" width="750"] Katedrala sv. Pavla u Londonu[/caption]

2. Crkve Naše Gospe od Dresdena

Crkve Naše Gospe od Dresdena iz 18. stoljeća uništile su savezničke snage bombardiranjem tijekom Drugog svjetskog rata. Više od 600.000 bombi spušteno je na Dresden, a crkva je dosegla točku usijanja zbog tolikog bombardiranja te je nakon što su joj se stupovi užarili, eksplodirala. Više od 50 godina ruševine crkve služile su kao podsjetnik na rat prema želji vođa istočne Njemačke. Međutim, nakon pada Berlinskog zida i ujedinjenja Njemačke način razmišljanja se promijenio i pomoću novih tehnologija 1994. počela je obnova. Rekonstrukcija je napravljena uz pomoć tisuća starih fotografija i obnova je završila 2005. Projekt je to koji je inspirirao obnovu ostalih ratom oštećenih spomenika kulture diljem Europe, a crkvu u Dressdenu otada su posjetili milijuni ljudi.

[caption id="attachment_382289" align="aligncenter" width="750"] Dresden Frauenkirche[/caption]

3. Talijanski benediktinski samostan Monte Cassino Montecassino ili Monte Cassino je benediktinski samostan osnovan 529. godine na istoimenom brdu u talijanskoj općini Cassino. U veljači 1944. savezničke snage bacile su preko tisuću tona eksploziva na grad. Samostan i crkva u trenu su postali zgarište, a među najvećim dragocjenostima bile su freske na zidovima. Srećom, većina knjiga i umjetnina prije bombardiranja prebačena je u Vatikan. Unutarnje dvorište samostana je u potpunosti obnovljeno s klasičnim elementima stupovima i kipovima. "Spomenik danas stoji i simbol je čovjekove trajne volje za očuvanjem baštine svoga svijeta", piše na web stranici homestetics.

[caption id="attachment_382293" align="aligncenter" width="750"] Benediktinski samostan Monte Cassino[/caption]

4. Kristova crkva na Novom Zelandu

Jedna od top turističkih atrakcija, Kristova crkva na Novom Zelandu teško je oštećena 2011. u potresu magnitude 6.3 koji je ubio 185 ljudi i uništio mnogo građevina. Kula katedrale u gotičkom stilu usred potresa se srušila. Anglikanska crkva Novog Zelanda ima nekih kontroverzi i postoji sukob oko novog dizajna, a obnove crkve još je u tijeku. Proći će još nekoliko godina prije nego što se dovrši.

[caption id="attachment_382298" align="aligncenter" width="750"] Dio kulturne baštine Cristchurcha prije potresa Foto: Snuffy, Flickr[/caption]

5. Katedrala Krista Spasitelja u Moskvi

Ova poznata crkva, izgrađena tijekom 19. stoljeća i scena Čajkovskove premijere Uvertire iz 1812. godine, srušena je 1931. godine na temelju zapovijedi sovjetskog diktatora Josifa Staljina. Uništavanje je trebalo napraviti mjesto za ogromnu zgradu zvanu Palača Sovjeta koja bi smjestila sovjetsko zakonodavstvo. No, palača nikada nije bila izgrađena zbog rata, osobito njemačke invazije na Sovjetski Savez 1941. godine. U jednom je trenutku rupa u zemlji gdje je dotad stajala crkva pretvorena u najveći svjetski bazen na otvorenom.

Nakon pada Sovjetskog Saveza, katedrala je obnovljena na istom mjestu. Radovi su trajali od 1995. do 2000. Nova katedrala je poznata znamenitost na gradskoj liniji uz rijeku Moskvu, a sadrži kipove bivših ruskih kraljeva Aleksandra II i Nikole II , što je simbolička oda predsovjetskim vremenima.

[caption id="attachment_382303" align="aligncenter" width="750"] Katedrala Krista Spasitelja u Moskvi[/caption]

14. travanj 2024 08:21