Aktualno
StoryEditor

Transparency: Ulaskom Hrvatske u EU završila je borba protiv korupcije

02. Srpanj 2018.

„Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju završila je borba protiv korupcije zbog nedostatka političke volje da se ona smanji sustavnim sprječavanjem koruptivnim rizika na svim razinama vlasti" - objavio je Transparency International Hrvatska povodom pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji. TI upozorava na političku odgovornost nositelja vlasti te ocjenjuje da se rezultati u borbi protiv korupcije ne vide, građani ih ne osjećaju, te da nisu vidljivi napori da se takvo stanje promijeni.

zostali primjeri pozitivnih društvenih vrijednosti poput poštenja i odgovornosti nositelja vlasti.

>>>Transparency International Hrvatska: Privatnoj monopolističkoj tvrtki prenesene javne ovlasti

Smatraju da preventivna tijela u borbi protiv korupcije nisu neovisna te da je izbor stručnjaka u njima rezultat političkih dogovora onih na pozicijama političkog odlučivanja kako bi se stvorio privid neovisnosti, a u stvarnosti onemogućio njihov rad i djelovanje.

U proteklih pet godina nije usvojen zakon ili bilo koji drugi akt o zaštiti prijavitelja nepravilnosti kojim bi se zaštitili pojedinci koji upozoravaju na nepravilnosti i korupciju. Oni  su javno marginalizirani, a upozoravajući na nepravilnosti riskiraju gubitak egzistencije. Uz stalna upozorenja i preporuke nije regulirano lobiranje, a ne znamo niti tko su stvarni vlasnici medija u Hrvatskoj, poručuje TI.

>>>TIH: Zaštitari pri dodjeli subvencioniranih kredita služe samo kao privid transparentnosti postupka

"Korupcija kao najveći hrvatski problem uzrok je iseljavanja, jer je uništena nada da svatko od nas može živjeti od vlastitog rada i poštenja“ istaknula je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

26. travanj 2024 01:22