Aktualno
StoryEditor

Trump obećao 639 milijuna dolara za gladne u Africi

10. Srpanj 2017.

Američki predsjednik Donald Trump obećao je 639 milijuna dolara pomoći za sušom i ratnim sukobima devastirane Somaliju, Južni Sudan, Nigeriju i Jemen. Novac za potrebite, Trump je obećao nakon radnog sastanaka održanog u Hamburgu, gdje su mu predstavnici UN-ovog Svjetskog programa za hranu, predočili razmjere humanitarnih katastrofa u tim zemljama.

>>>G20: Cilj američkog protekcionizma je zaštita američkih plaća od globalizacije

- Suočeni smo s najgorom humanitarnom katastrofom još od Drugog svjetskog rata. Ovom donacijom SAD će osigurati potrebnu hranu, lijekove, skloništa i zaštitu stanovništva pogođenog ratnim sukobima i sušom, rekao je za Reuters UN-ove organizacije za borbu protiv gladi, David Beasley.

Prema procjenama UN-a, više od 30 milijuna ljudi, u navedenim zemljama, hitno treba hranu, jer gladuje, a s ovom donacijom ukupan doprinos SAD-a rješavanju problema gladi samo u ovoj godini penje se na 1,8 milijardi dolara.

>>>Papa zabrinut zbog G20: Sile imaju iskrivljenu viziju svijeta

Čelnik USAID-a, Rob Jenkins, rekao je kako će obećani novac, 639 milijuna dolara, biti raspoređen tako da će 191 milijun dolara otići u Jemen, 199 milijuna dolara u Južni Sudan, 121 milijun dolara u Nigeriju i 126 milijuna dolara u Somaliju.

- U strašnoj smo situaciji, rekao je Jenkins te istaknuo veliku zabrinutost i zbog stanja u Etiopiji. -Stanje u toj zemlji još nije strašno koliko u ostalim zemljama, ali ako se brzo nešto ne učini, taj scenariji očekujemo i u Etiopiji, dodao je.

>>>VIDEO: Prosvjednici probijaju policijske kordone u Hamburgu kako bi opstruirali G20

Ukupno, prema procjenama UN-a, u svijetu gladuje 109 milijuna ljudi. Veliki je to porast u odnosu na prošlu godinu, kada je hitnu pomoć u hrani trebalo 80 milijuna ljudi. U 10 od 13 zemalja u kojima je stanje najgore, kriza i nestašica hrane direktna je posljedica djelovanja čovjeka, a ne prirodnih sila.

Novac koji je priskrbio SAD tek je trećina potrebnih sredstava kako bi se adekvatno odgovorilo na ove probleme.

- Da nismo dobili ovu donaciju, u iduća četiri mjeseca od gladi bi umrlo između 400 i 600 tisuća djece, rekao je Beasley. Osim SAD-a i Njemačka je obećala pomoći s 200 milijuna eura.

17. travanj 2024 09:23