Aktualno
StoryEditor

Trump povećao javni dug za grandioznih bilijun dolara

05. Veljača 2018.

Sjedinjene Američke Države u prvoj godini u kojoj predsjednik Donald Trump samostalno upravlja državnim proračunom najavile su povećanje javnog duga za bilijun dolara. Tako će se SAD u ovoj fiskalnoj godini gotovo dvostruko više zadužiti nego u 2017., piše SFGate.

Američko Ministarstvo financija posudit će 955 milijardi dolara, prema dokumentima objavljenima u srijedu. To je najveće zaduživanje u proteklih šest godina i veliki skok u odnosu na prošlu godinu kada su se Sjedinjene Države zadužile 519 milijardi dolara. Na grandioznost te sume ukazuje i činjenica kako je taj proračun gotov 45 puta veći od onoga koji je za 2018. u studenom izglasao Hrvatski sabor.

>>> Donesen kompromisni proračun EU za 2018., smanjena sredstva za Tursku

Ministarstvo povećanje pravda ‘fiskalnom perspektivom‘, a Kongresni ured za proračun (CBO) nije bio ništa određeniji, samo je u svom izvješću naznačio kako će novi porezni zakon rasteretiti građane.

Zadnje ovako veliko zaduživanje bilo je tijekom Reaganove vladavine. Državni zajam tada je porastao zbog ulaganja u vojsku, a danas to isto zagovara i Trump.

Povećanje javnog duga još je jedna stavka koja potpomaže da se rasprave u Kongresu još više užare s obzirom na to da već ionako traju rasprave treba li trošiti više na infrastrukturu, vojsku, naknade šteta ili druge nacionalne programe. Deficit je već značajno porastao, čak i prije no što Kongres dodijeli više novca za bilo koje od tih područja.

- Osobito je zanimljivo što je ovo prvi put da je javni dug poskačio toliko po udjelu BDP-a u nerecesijskom razdoblju još otkako je Ronald Reagan predsjedao SAD-om. Tijekom njegove vladavine državni zajam je porastao zbog ulaganja u vojsku, što zagovara i Trump, kazao je Ernie Tedeschi, bivši viši savjetnik Ministarstva financija koji je sada na čelu financijske analitike u Evercore ISI.

>>> Miodrag Šajatović: Nagradu Ekonomalija 2017. dijele Agrokor i državni proračun

Trump nije spomenuo javni dug ili najnovija zaduživanja u obraćanju o stanju nacije. Pojedini ekonomisti izostavljanje tog pitanja smatraju veoma frustrirajućim s obzirom da već dugo upozoravaju na očekivane financijske probleme.

- To je grozno. Kontinuirani porast deficita i javnog duga ozbiljan je problem, ne samo dugoročno već i u ovom trenutku, kazao je harvardski ekonomist i nekadašnji Reaganov savjetnik Martin Feldstein.

24. travanj 2024 16:17