Poslovna scena
StoryEditor

Američke zrakoplovne kompanije uvode novi razred sjedala - last class

25. Veljača 2016.

Dok američki predsjednički kandidati stalno upozoravaju kako je ta zemlja podijeljena na bogate i siromašne, američke zrakoplovne tvrtke otišle su korak dalje u segregaciji ljudi koji imaju jako puno, onih koji imaju dovoljno, oni koji imaju tek toliko i onih koji nemaju ni toliko.

Prema pisanju The Economista, nakon prvog razreda rezerviranog samo za one najdubljeg džepa i poslovnog razreda sa uvjetima dostojnih korporativnih menadžera najvećih svjetskih tvrtki, američke zrakoplovne kompanije sada zdvajaju treba li možda ekonomski razred sjedala u zrakoplovima podijeliti na nekoliko podrazreda.

Prvo je uveden premium ekonomski razred, prema kojem bi se naplaćivalo ono što je dosad bio standard tzv. "legroom", odnosno prostor za normalno sjedenje s primjerenim razmakom za noge između sjedala. Sada je uveden i novi razred "basci economy" ili popularno zadnja klasa sjedećih mjesta u zrakoplovu.

Prva američka zrakoplovna kompanija koja je to uvela je Delta i to potkraj prošle godine, a zadnju klasu sjedala najavile su i tvrtke United i American. Zadnja klasa sjedala u avionu ne znači samo manje mjesta za noge, već i nemogućnsot rezervacije željenog mjesta. Putujete li s obitelji to ukratko znači da nećete sjediti jedno do drugoga, a možete i zaboraviti na mogućnost odjave rezervacije nakon 24 sata od njezine potvrde.

U zrakoplovnim kompanijama se pravdaju kako je ovaj potez bio nužan kako bi se borili sa low cost linijama u SAD-u poput Spirita i Frontiera. No, američka javnost itekako sumnja u te razloge i smatraju kako je ovo samo jedan od razloga da se naplati ono što je dosad bio standard, a kao jedan od argumenata navode prozorčić koji iskače kada na ekranu pokušavate kupiti kartu za zadnju klasu koja vas upozorava što let na takvom mjestu ustvari predstavlja i nudi putniku mogućnost da ipak odabere i plati bolje mjesto.

No, sva ta upozorenja bit će kratkog daha, jer, kako tvrdi The Economist, američke zrakoplovne kompanije su svojim sugrađanima samo dale ono što su tražili.

26. travanj 2024 20:23