Poslovna scena
StoryEditor

Ante Gotovina - ratnik, haaški zatvorenik a danas uspješan poduzetnik

07. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Vrlo rijetko se pojavljuje u javnosti, a kada se pojavi škrt je na riječima. Ante Gotovina daleko od javnosti i medijskog eksponiranja gradi poslovno carstvo.

I ako je vjerovati po pisanju Jutarnjeg lista - Anti Gotovini posao ide izvrsno. S partnerom Milanom Mandićem osnovao je svoju vodenu farmu za uzgoj tune - Pelagos net farmu - samo devet tjedana nakon što je pušten iz sedmogodišnjeg zatvora, u siječnju 2013. godine, iste godine već je zavrtio 245.000 kuna, a u sljedećoj, prvoj ozbiljnijoj poslovnoj godini prihode je - ustostručio i zaključno s 31. prosincem 2014. oni iznose vrtoglavih 24 milijuna kuna s dobiti od 6,2 milijuna kuna, i to nakon plaćenog poreza na dobit od 1,5 milijuna.

Prema ocjeni ekonomskih stručnjaka, navodi list, njegovo je poduzeće ostvarilo odlične poslovne rezultate, te bi se već sada moglo reći da su postavljeni odlični temelji za dugoročni pozitivni razvoj, a sve se to dogodilo u rekordnom roku.

Nakon što je dobio sve potrebne papire za posao, dodijeljena mu je 20-godišnja koncesija na morsku površinu od 60.000 kvadrata, general je od HBOR-a dobio osam milijuna kuna kredita koje ulaže u kupnju ribarskog broda Pelagos 2. General se i dalje zadužuje, sve do tri milijuna eura, ali svaki cent ulaže u proizvodnju. U međuvremenu dobiva koncesiju za uzgoj 600 tona u šibenskom akvatoriju kod otoka Sita, s još većim kapacitetima, a zadarsku prepušta Jadran tuni iz Biograda, poduzeću u kojemu je direktor Milan Mandić, njegov poslovni partner u Pelagosu. Sa spomenutim poduzećem te sa Sardinom iz Postira na Braču danas je član klastera Marikultura, koji s 3500 tona godišnje proizvodnje pokriva gotovo pola od 7880 tona propisanih uzgojnih kvota Republike Hrvatske.

Što dugoročno, što kratkoročno, u ovom trenutku dužan je više od 30 milijuna kuna, no velike kredite bez problema može servisirati mnogostruko većim prihodima. Bruto dobit ostvario je u iznosu od gotovo osam milijuna kuna, no odmah je na nju platio porez. Nije ju sebi isplatio, nego ju je odlučio zadržati u poduzeću. Time je osnažio financijsku sliku svog poduzeća i pokazao da ga zanima dugoročna stabilnost, a ne brza zarada. Najnovija njegova investicija teška je 15 milijuna kuna, a general Gotovina otkrio ju je prilikom puštanja u promet trajektne luke Gaženice u Zadru. Rekao je novinarima kako je Pelagos net farma dobila potkoncesiju za gradnju hladnjače za skladištenje ribe, radi se o bivšoj Tankerkomercovoj hladnjači za skladištenje južnog voća. Investicija će zaživjeti do kraja godine i osigurati 15 novih radnih mjesta, čime bi se broj njegovih zaposlenika popeo na pedeset.

15. travanj 2024 16:56