Poslovna scena
StoryEditor

Banke će se okrenuti mikro poduzetnicima

25. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

U fokusu banaka idućih tri do četiri godine bit će mikro poduzetnici - samozaposleni i mala poduzeća do 10 zaposlenih - koji u Hrvatskoj čine čak 90 posto svih tvrtki, procjenuju konzultanti Roland Bergera.

Naime, najnovija studija te konzultantske kuće i udruge Efma pokazuje kako je kreditiranje domaćih mikro poduzetnika do sada slabo zastupljeno ponajprije zbog percepcije neisplativosti poslovanja uslijed visokih operativnih troškova i rizičnih kredita, trebalo bi dobiti novi zamah jer većina banaka u Hrvatskoj u narednom periodu očekuje značajan porast udjela ove kreditne linije u svojem portfelju.

Prema istraživanju, Hrvatska u regiji iskače u zastupljenosti proizvodnog sektora i stomatologa u udjelu mikro kreditiranja, dok je kreditiranje malih poduzetnika u sektoru turizma i arhitekture hrvatska specifičnost. Većina banaka regije planira povećati kreditni portfelj mikro poduzeća, a njih dvije trećine predviđa daljnji rast važnosti ovakvog oblika kreditiranja. Njih 30 posto smatra da su za uspješan model kreditiranja presudna kvaliteta usluge, 20 posto daje podjednaku važnost proizvodu i dostupnosti, dok se marketinški i drugi oblici promocije drže najmanje važnima. Kada je riječ o Hrvatskoj, kvaliteta usluge i dostupnost percipirani su kao puno važniji faktori nego u regiji, dok se promocija proizvoda i usluga ne smatra relevantnom za uspjeh.

- Nakon razdoblja u kojem su se intezivno bavile saniranjem loših kredita i naplatom bankovnih potraživanja, banke regije od 2011. istražuju mogućnosti za ponovni rast - istaknuo je Hendrik Bremer, financijski savjetnik Rolanda Bergera, prilikom predstavljanja studije. Mikro poduzeća izuzetno su zanimljiva skupina i nedovoljno iskorišten tržišni segment, što čudi, posebice stoga jer njihov udio u domaćem BDP-u iznosi visokih 34 posto, a zapošljavaju gotovo 45 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj. Očito je kako ovaj segment nudi atraktivne poslovne mogućnosti, naravno, ako mu se pristupi ispravno, zaključio je Bremer.

Studija Rolanda Bergera otkriva tri ključna faktora za postizanje uspjeha: izrada detaljne strategije s naglaskom na segmentaciju klijenata uz diferenciranje usluge na masovne i premium skupine klijenata, upravljanje rizicima prilagođeno specifičnim potrebama i situaciji svakog pojedinačnog klijenta te uvođenje cross-segment ponude u vidu objedinjavanja usluge privatnog i poslovnog bankarstva čime bi se značajno smanjili operativni troškovi i povećala efikasnost poslovanja.

03. svibanj 2024 05:36