Poslovna scena
StoryEditor

Četvero europarlamentaraca s izvoznicima u JGL-u

02. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Što hrvatski europarlamentarci mogu učiniti za hrvatske izvoznike bit će tema susreta Liderova Kluba izvoznika koji će sutra biti održan u Rijeci.

U pravilu se susreti Liderova Kluba izvoznika održavaju svaka tri mjeseca kod jedne od članica Kluba. Ovog puta domaćin susreta će biti riječka farmaceutska kompanija JGL, odnosno njen predjsenik Uprave Ivo Usmiani. Posebni gosti bit će četvero hrvatskih europarlamentaraca: Ivana Miletić, Tonino Picula, Davor Stier i Davor Škrlec.

Jedan primjer zorno pokazuje da hrvatski izvoz može imati koristi od naših predstavnika u Europarlamentu. Netko je, naime, u europskoj administraciji propustio službeno izvijestiti Alžir da je Hrvtaska 1. srpnja 2013. godine postala članicom Europske unije, zbog čega alžirske carinske vlasti nisu s tim datumom smanjile carinske pristojbe za uvoz robe iz Hrvatske, odnosno počele primjenjivati niže carine u skladu sa sporazumom koji Alžir ima s Unijom. Hrvatski su izvoznici tako mjesecima nepotrebno plaćali carine pri izvozu u Alžir sve dok Liderov Klub izvoznika o tome nije obavijestio Tonina Piculu koji je kao zastupnik u Europskom parlamentu pokrenuo to pitanje u Bruxellesu.

02. svibanj 2024 07:07