Poslovna scena
StoryEditor

Deset najvećih tvrtki kojima prijeti stečaj

02. Rujan 2015.

Osim 15 tisuća ‘zombi-tvrtki’ bez zaposlenih, novi stečajni zakon zaprijetit će stečajem i živim tvrtkama koje i dalje posluju. Najveće od njih, koje su i na našoj listi, imat će bar do sljedećeg ljeta vremena da se izvuku iz stečajnih škara.

Stupanjem na snagu novoga stečajnog zakona od 1. rujna podosta će se izmijeniti procedure i institut predstečajne nagodbe i stečaja. Vjerovnici, dužnici, Fina i sudovi, svi oni imaju nove uloge i obveze, no iako se smatra da će procesi biti brži i efikasniji te mnogo transparentniji, sudeći prema mišljenjima naših sugovornika, bit će i praktičnih problema u provedbi zakona.

U novom broju Lidera donosimo sve što morate znati kako vas novi stečajni zakon ne bi samljeo, te donosimo listu 10 najvećih tvrtki kojima prijeti stečaj. Riječ je o tvrtkama rangiranim prema prihodima u 2014., a koje su dulje od 120 dana u blokadi i nisu isplatile tri ili više plaća. Da bi izbjegle stečaj u međuvremenu trebaju ‘samo’ poplaćati dugove prema vjerovnicima i zaposlenicima.

Ukupna vrijednost prihoda tih 10 tvrtki je čak milijardu i 34 milijuna kuna, a listu predvodi KONSTRUKTOR-INŽENJERING d.d. iz Splita s prihodima od 215 milijuna kuna. Koje se još tvrtke nalaze na listi možete pročitati u novom broju Lidera.

19. travanj 2024 15:30