Poslovna scena
StoryEditor

Direktor Stražaplastike na čelu Udruženje industrije plastike i gume

06. Veljača 2016.

Udruženje industrije plastike i gume u HGK jedno je od rijetkih koje se može pohvaliti da je lobiranjem uspjelo utjecati na promjenu definicije direktive EU kojom je prije dvije godine izboren nastavak proizvodnje plastičnih vrećica u Hrvatskoj. Od prošlog tjedna novi je predsjednik tog udruženja Josip Grilec, direktor Stražaplastike, tvrtke koja se ubraja među deset najvećih proizvođača u toj propulzivnoj industriji koja posljednjih godina bilježi neprekidan rast proizvodnje i izvoza.

U 2014. proizvodnja polugotovih i gotovih proizvoda iznosila je 160 tisuća tona, što je u usporedbi s predratnom 1990. rast od 28 posto. U toj industriji registrirane su 654 tvrtke, od kojih je 88 posto u preradi plastike, a ostale prerađuju gumu. U ukupnom prihodu prerađivačke industrije sudjelovali su 2014. s tri posto. Kompletna industrija gume i plastike, u kojoj su zaposlene 6663 osobe, pretprošle je godine ostvarila je prihod od 4,6 milijardi kuna, a u ukupnom izvozu RH sudjelovala je s 2,5 posto.

Osobito je važna proizvodnja dijelova za automobilsku industriju, koja je izvozno orijentirana, ali i proizvodnja plastičnih vrećica, od koje 60 posto otpada na izvoz. Najveća tvrtka u sektoru gume i plastike u 2014. bio je Gumiimpex-GRP iz Varaždina, koji je ostvario ukupne prihode od 341 milijun kuna, te Bomark Pak, također iz Varaždina, s prihodima u 2014. od 249 milijuna kuna. Slijede ih Muraplast iz Kotoribe, Sipro iz Umaga, Alpla iz Sv. Nedelje, Telur te Aquaestil Plus, obje iz Zagreba.

28. travanj 2024 10:51