Poslovna scena
StoryEditor

Dokapitalizacija Jadranke osigurat će nastavak investicija

09. Svibanj 2014.

Izvanredna glavna skupština malološinjske Jadranke donijela je odluku da većinski vlasnik te hotelske tvrtke, Beta Ulaganja dokapitaliziraju Jadranku u iznosu od najmanje 152 milijuna kuna, a najviše 380 milijuna kuna, kao i odluku o povlačenju dionica Jadranke sa Zagrebačke burze, izvijestili su danas iz lošinjske tvrtke iz koje ističu da dokapitalizacija osigurava nastavak investicijskog ciklusa.

Tvrtka Beta Ulaganja, iza koje stoji ruski kapital, većinski je vlasnik Jadranke u kojoj ima 89,14 posto dionica.

Odlukom o dokapitalizaciji, temeljni kapital tvrtke povećat će se s postojećeg iznosa od 333 milijuna kuna za iznos od najmanje 152 milijuna kuna, a najviše 380 milijuna kuna, na iznos između 484 i 712 milijuna kuna.

Prema odluci skupštine, povećanje temeljnog kapitala će se provesti uplatom u novcu, izdavanjem najmanje 152.000, a najviše 380.000 novih redovnih dionica, nominale 1.000 kuna.

Dokapitalizacija će se u potpunosti provesti sredstvima Beta Ulaganja, čime se osigurava dugoročna poslovna stabilnosti te ravnomjerni i snažni razvoj Jadranke, ističe se u priopćenju.

Prenosi se i izjava predsjednika Uprave Jadranke Sanjina Šolića da Beta Ulaganja dokapitalizacijom Jadranke potvrđuju podršku razvojnim projektima tvrtke, čime se stvaraju preduvjeti za daljnji rast te osvajanje novih tržišta.

"Zahvaljujući dokapitalizaciji, omogućit će se financijska stabilnost potrebna da se završi ambiciozni investicijski ciklus, a time i nastavak preobrazbe Jadranke i Lošinja u destinaciju s pet zvjezdica", naglašava Šolić.

Skupština je donijela i odluku o imenovanju novih članova Nadzornog odbora Jadranke u koji su, na razdoblje od tri godine, imenovani Silvije Eugen Barišić, Mario Petrović, Neven Ivandić i Dražen Grubišić-Čabo.

Dioničari su također donijeli odluku o povlačenju dionica Jadranke sa Zagrebačke burze.

U skladu sa Zakonom o tržištu kapitala, Jadranka se uz pravičnu naknadu neopozivo obvezuje otkupiti dionice od svih dioničara koji su glasovali protiv odluke o delistiranju s Burze te od svih dioničara koji postave zahtjev za otkupom u skladu s tom odlukom, navodi se u priopćenju.

Prema objavljenim odlukama sa skupštine, pravična naknada koja će biti isplaćena diončarima na njihov zahtjev iznosi 700 kuna po dionici i veća je od ponderiranog prosjeka cijena ostvarenih trgovanjem dionicama Jadranke na Zagrebačkoj burzi u zadnja tri mjeseca prije objave poziva za skupštinu (koja je iznosila 686,74 kune po dionici).

Tvrtka Beta Ulaganja je početkom prosinca prošle godine stekla 50,18 posto dionica Jadranke, a nakon javne ponude za preuzimanje svoj je udio povećala na 89,14 posto.

Beta Ulaganja su osnovana krajem 2012. u Zagrebu s ciljem ulaganja u turističke projekte na Sredozemlju. Osnivač i vlasnik tvrtke je UK Promsvyaz, jedno od vodećih društava za upravljanje investicijskim fondovima u Rusiji, koje je u stopostotnom vlasništvu jedne od vodećih ruskih banaka Promsvyazbanke.

18. travanj 2024 18:51