Poslovna scena
StoryEditor

Đuro Đaković Holdingu zeleno svjetlo za preuzimanje Ingre

14. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga na sjednici održanoj 13. rujna 2012. donijelo je rješenje kojim se kompaniji Đuro Đaković Holdingu odobrava objavljivanje dobrovoljne ponude za preuzimanje Ingre.

Prema podacima kojima raspolaže Hanfa obveza objavljivanja ponude za preuzimanje, nastala je za Ponuditelja, sukladno odredbi iz ZPDD-a, 16. srpnja 2012. godine, kada je Ponuditelj na internetskoj stranici Zagrebačke burze objavio obavijest kojom obavještava investicijsku javnost o tome da je Nadzorni odbor Ponuditelja dao suglasnost Upravi za objavu namjere objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje ciljnog društva.

S obzirom da je tijekom postupka utvrđeno da Ponuditelj na dan nastanka obveze na objavljivanje ponude za preuzimanje ne drži niti jednu dionicu ciljnog društva, obveza objave dobrovoljne ponude za preuzimanje odnosi se na sve redovne dionice ciljnog društva i to na 13.545.200 redovnih dionica ciljnog društva, pojedinačnog nominalnog iznosa 20,00 kuna što predstavlja 100 posto temeljnog kapitala ciljnog društva i 100 posto glasova koje daju dionice s pravom glasa s obzirom da ciljno društvo ne drži vlastite dionice, stoji u obrazloženju Hanfe.

Nadalje, Ponuditelj je sukladno ZPDD-u uvjetovao dobrovoljnu ponudu za preuzimanje dosizanjem praga uspješnosti od najmanje 95 posto dionica ciljnog društva s pravom glasa. Cijena koju se Ponuditelj u ponudi za preuzimanje obvezuje platiti po dionici iznosi 6 kuna.

S obzirom na to da su dionice ciljanog društva uvrštene na uređeno tržište i da ponuditelj nije stjecao dionice tog društva s pravom glasa u razdoblju od jedne godine prije dana nastanka obveze na objavljivanje ponude za preuzimanje, prilikom ocjene zakonitosti cijene u ponudi za preuzimanje valjalo je, sukladno odredbi članka 16. stavka 4. ZPDD-a, uzeti u obzir ponderirani prosjek svih cijena dionica ciljanog društva ostvarenih na uređenom tržištu i multilateralnoj trgovinskoj platformi u posljednja tri mjeseca prije nastanka obveze na objavljivanje ponude za preuzimanje. Uvidom u potvrdu Zagrebačke burze od 31. srpnja 2012. o prosječnoj cijeni redovnih dionica ciljanog društva, utvrđeno je da je u razdoblju od posljednja tri mjeseca prije 16. srpnja 2012., kao dana nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, dakle od 15. travnja 2012. do 15. srpnja 2012., prosječna cijena predmetnih dionica iznosila 6 kuna.

Slijedom navedenog, utvrđeno je da je cijena izražena u ponudi za preuzimanje u iznosu od 6 kuna po dionici određena u skladu s odredbama članka 16. stavka 3. i 4. ZPDD-a. S obzirom da se ova ponuda za preuzimanje odnosi na sve redovne dionice ciljnog društva, odnosno na ukupno 13.545.200 redovnih dionica pojedinačnog nominalnog iznosa 20,00 kuna što predstavlja 100 posto temeljnog kapitala ciljnog društva i 100 posto glasova koje daju dionice ciljnog društva s pravom glasa, potrebno je, sukladno odredbi članka 19. stavka 1. ZPDD-a, osigurati novčana sredstva za plaćanje svih redovnih dionica.   

Uvidom u potvrdu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva kao depozitara, dostavljenu uz zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje, utvrđeno je da je Ponuditelj, osigurao novčanu naknadu koja je potrebna za plaćanje dionica koje su predmet ponude za preuzimanje, te je u tu svrhu, depozitaru dostavio dvije neopozive bankarske garancije i to: neopozivu bankarsku garanciju koje je dana 13. kolovoza 2012. izdana od Croatia banke, te neopozivu bankarsku garanciju izdane 13. kolovoza 2012. od strane  Centar banke kao garanata, u korist osoba koje će pohraniti svoje dionice radi prihvata ponude za preuzimanje.

19. travanj 2024 10:25