Poslovna scena
StoryEditor

EIB i HBOR: Potpisan ugovor od 250 milijuna eura kojim će se kreditirati mali i srednji poduzetnici

11. Srpanj 2016.

Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska Banka za obnovu i razvitak (HBOR), potpisale su Ugovor o financiranju u iznosu od 250 mil. eura, kojim će se kreditirati mali i srednji poduzetnici. Novac iz Ugovora financirat će širok spektar poslova, s naglaskom na sektore industrije i turizma.

Ugovor su potpisali potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco, predsjednik Uprave HBOR-a DušanTomašević  i član Uprave HBOR-a Goran Filipić.

“Ova transakcija ponovno potvrđuje našu predanost pružanju potpore hrvatskom gospodarstvu i jača našu dobru suradnju s HBOR-om. Na temelju partnerstva između EIB-a i HBOR-a, u proteklim je godinama više od 2 milijarde eura novih sredstava odobreno za projekte malih i srednjih poduzeća i srednje kapitaliziranih poduzeća te projekte lokalne samouprave u Hrvatskoj”, naglasio je Scannapieco.

Ovaj zajam također pruža potporu EIB-ovoj inicijativi za zapošljavanje mladih, prema kojoj EIB i HBOR pružaju dodatnu financijsku podršku krajnjim korisnicima, ukoliko njihov projekt pridonosi stvaranju novih radnih mjesta za mlade. To je drugi dio kreditne linije za mala i srednja poduzeća u ukupnom iznosu od 500 milijuna eura, na kojem se temelji gospodarski oporavak zemlje nakon nekoliko godina recesije, a prva tranša od 250 mil. eura je potpisana 2014. godine.

Tomašević je, nakon potpisivanja Ugovora, izjavio kako je ovaj ugovor izuzetno važan kako za HBOR, tako i za Republiku Hrvatsku, ali da je prvenstveno značajan za hrvatske poduzetnike.

‘‘Mi u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj uvijek nastojimo biti korak ispred potreba naših poduzetnika, kako bi im osigurali što kvalitetnije uvjete financiranja‘‘ izjavio je Tomašić te najavio da će pribavljena sredstva u iznosu od 250 milijuna eura HBOR iskoristiti za povećanje kreditne aktivnosti, čiji su najbrojniji korisnici upravo mali i srednju poduzetnici.

Ministar financija Marić zaključio je da pojačano ugovaranje novih kreditnih linija pokazuje da ima sve više zainteresiranih strana, koje u konačnici koriste sredstva EU fondova, te da paralelno sa gospodarskim oporavkom treba stimulirati daljnju kreditnu aktivnost.

‘Gospodarski rast koji Hrvatska trenutno ima nije u potpunosti zadovoljavajući, stoga treba stvoriti ambiciju da on bude veći i jači i otvori dodatna radna mjesta‘ – zaključio je Marić, te naglasio da je osnova na kojoj je baziran gospodarski rast u ovom trenutku održivija i zdravija od one koju smo imali u predrecesijskm razdoblju.

Tomašić je podsjetio kako su od 2001. godine do danas EIB i HBOR  zaključili 15 ugovora u iznosu od milijardu i 900 milijuna eura, temeljem čega je HBOR kreditirao više od 2700 projekata.

24. travanj 2024 06:01