Poslovna scena
StoryEditor

Filmske uspješnice osigurale tvrtki Walt Disney rast prihoda

10. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Popularni filmovi poput "Finding Dory" pripomogli su kompaniji Walt Disney da postigne bolje poslovne rezultate od očekivanih, pa je taj  gigant zabavljačke industrije izvijestio o rastu prihoda u drugom tromjesečju od 9 posto, na 14,2 milijarde dolara.  Istodobno, njegova dobit porasla je za 120 milijuna, premašivši 2,6 milijarde dolara.

Kada je riječ o zaradi na američkim blagajnama, film "Finding Dory" imao je najuspješniji početak prikazivanja za neki animirani film u tamošnjoj povijesti. Kada je lasniran u lipnju  prvog je vikenda zaradio 136,2 milijuna dolara. Rastu prihoda pridonijeli su i filmovi poput "The Jungle Book" te "Marvel‘s Captain America: Civil War".

Disneyjevi zabavni parkovi i resorti izvijestili su o rastu prihoda od šest posto, usprkos troškovima otvaranja prvog zabavnog parka u Kini te pada broja posjetitelja u Francuskoj. Prihodi od Disneyjeve kablovske televizije rasli su u drugom kvartalu 1,4 posto, na 4,2 milijarde dolara, usprkos skromnom učinku sportske mreže ESPN. ESPN je bio slaba točka kompanije u proteklom kvartalu, a investitori su zabrinuti oko budućnosti  takve vrste ponude koja sve više gubi bitku sa prijenosima putem računalne mreže, tzv streamingom.

Disney je za milijardu dolara kupio i 33 posto udjela u video streaming kompaniji BAMTech. Kupovanje udjela u toj kompaniji, koja je nekada bila dio tamošnjeg glavnog bejzbolskog medijskog biznisa, pokazuje nastojanje Disneyja da se prilagodi promjeni gledateljskih navika. Sa BAMTechom razvijat će pretplatnički multi sportski streaming servis.

Izvršni direktor Disneya Bob Iger ističe kako će kompanija, zajedno BAMTechom, nuditi sadržaje na dosad neviđen način i putem raznih platformi. BATechove plarforme servisiraju blizu 7,5 milijuna pretplatnike za razne klijente, uključujući i HBO-ovu streaming platformu.

13. travanj 2024 08:58