Poslovna scena
StoryEditor

Forbes: Ljubitelji i investitori u Teslu pate od ‘potvrdne pristranosti‘

09. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Jedan od kolumnista Forbesa u osvrtu na nedavno najavljeno pripajanje tvrtke SolarCity i Tesla Motorsa piše o potvrdnoj pristranosti zaljubljenika i investitora u Teslu sugerirajući da oni odbijaju prihvatiti informacije suprotne svojim uvjerenjima.

- Prije nego što pogledamo kakve su potrebe za gotovim novcem Tesle, idemo na brzinu ponoviti što je to koncept potvrdne pristranosti. Riječ je o gledištu da ljudi formiraju mišljenje koristeći informacije koje osnažuju to mišljenje i ignorirajući proturječne podatke - navodi autor Peter Cohan pozivajući se na rad psihologa Daniela Kahnemana koji prepoznaje dva sustava donošenja, u ovom slučaju investicijskih odluka.

U prvom sustavu do odluke se dolazi na temelju intuicije, u drugom pažljivim vaganjem i analizom podataka.

Cohan drži da su investitori i drugi štovatelji Tesle "žrtve" potvrdne pristranosti i prvog sustava, pa stoga odbijaju bilo kakvu informaciju koja umanjuje veličinu ili vrijednost tvrtke ignorirajući potencijalne probleme kakav je nedostatak gotovog novca.

Prihodi Tesle porasli više od 30 posto, gubitak gotovo 60 posto

Autor pritom tvrdi da je Tesla vijest o akviziciji SolarCitiyja hotimice objavio u petak, kako bi izbjegao previranja na tržištu dionica i "pravovremenu detekciju" činjenice da će do kraja godine za poslovanje i ispunjavanje planova trebati dodatnih 1,1 milijardu dolara ili da je SolarCity u posljednjih 12 mjeseci potrošio 2,8 milijarde dolara na širenje tržišta.

Cohan potom navodi da Tesla ima likvidnost od 3,25 milijarde dolara, dijelom zahvaljujući ponudi  dionica u svibnju tijekom koje je prikupljeno 1,7 milijardi dolara i sugerira da je tvrtka u vrijeme IPO-a prikrivala istragu američkih vlasti o prometnoj nesreći sa smrtnim ishodom koja je povezana s autopilot sustavom u Modelu S.

- Naravno, optužbe o zavaravanju dioničara nisu ništa novo za Muska. U studenom 2013. godine je uložena žalba protiv Tesle i Muska "na temelju navoda da su Tesla i/ili Musk napravili lažne i/ili zavaravajuće prezentacije i propuste, uključujući one povezane sa sigurnošću Modela S," piše Cohan čija kolumna završava zbrajanjem novca koji Tesla troši na širenje proizvodnih pogona i akvizicije unutar svog ‘master plana‘.

Musk predstavio plan koji Teslu čini dostupnom svakome (i omogućuje zaradu vlasnicima)

- Potreba za gotovinom nije ništa novo za Teslu. Negativna bilanca u gotovini je između 2011. i 2015. godine porasla na ukupno 5,7 milijardi dolara i eksplodirala u posljednjim godinama - povećavajući se sa šest milijuna u 2013. na jednu milijardu u 2014. i 2,1 milijardu u 2015. godini.

Na možebitnu "potvrdnu pristranost" koju sugerira kolumnist Forbesa su se osvrnuli i analitičari Barclaysa.

- Čini se da ove negativnosti nemaju značaja: Tesla je manje pogonjen rezultatima i prihodima danas, a više budućim izgledima. Dok mi nadalje vidimo rizik za buduće izglede koje oslikavaju bikovi (investitori koji se klade ili očekuju rast pojedine dionice), mi ne vidimo ništa u rezultatima što bi promijenilo taj stav jer bikovi još uvijek mogu imati osjećaj pouzdanja u dugoročne izglede Tesle.

25. travanj 2024 07:08