Poslovna scena
StoryEditor

Grabar Kitarović : U izvozu je ključ uspjeha hrvatskog gospodarstva

07. Lipanj 2016.

- Hrvatsko gospodarstvo još je daleko od svoga željenoga cilja. Nepovoljni podaci o razini konkurentnosti, previsok državni dug, te loš kreditni rejting jasno nam govore kako nema mjesta opuštanju.  Privatni sektor se jedino uspješno bori s krizom, izvozni dio našeg gospodarstva puno je uspješniji od ostalih gospodarskih komponenti.  Pitam se  zašto politika dosada nije dovoljno pomagala domaćim izvoznicima? - izjavila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, prilikom otvorenja tradicionalnog HUP-ovog godišnjeg okupljanja poslodavaca ’Dan poduzetnika’ s temom ’Kako provesti reforme?’

Grabar Kitarović je dodala i kako je prijeko potrebno odustajanje od destruktivnih projekta radi stranačkih interesa, a nacionalni program reformi nazvala tek obrisom budućeg hrvatskog progresa, na kojem treba još puno raditi prije njene konačne implementacije.

- U njemu se ne vidi  plan za stvaranje kvalitetnog radnog mjesta, za čije je stvaranje potreban snažan privatan sektor, a koji je moguće razviti samo kroz izvozno orijentirane programe – zaključuje predsjednica.

Božo Petrov: Bez političke stabilnosti u državi neće biti niti najavljenih reformi

Iako su novinari pitali, predsjednica Grabar Kitarović nije željela komentirati posljednji potez HDZ-a oko pokretanja procesa opoziva premijera Tihomira Oreškovića.

– Prijeti nam vrlo realna opasnost da 2016. bude još jedna izgubljena godina kada pričamo o reformama. Koliko je država u problemima govori da prvi puta na ovome skupu nema predsjednika vlade – izjavila je, pak, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Reformirani privatni sektor je prošle godine iskoristio svoje prilike, kao i turizam.  Rast je nastavljen i ove godine , no njegovi temelji su slabi. Taj rast koji bilježimo nije dostatan da bi njime nadoknadili ekonomski zaostatak za drugima- dodaje.

Tražimo odgovornost i hitnu stabilizaciju u zemlji. Hrvatska nije u mogućnosti da ovakva nestabilnost traje nekoliko mjeseci. Ima li u miru većeg domoljublja nego doprinjeti gospodarskom rastu svoje domovine?  - oštra je bila Deranja, te zaključila kako je populizam velika prijetnja hrvatskom prosperitetu, a reforme znače da će netko morati promijeniti način na koji radi, kao i svoje navike, no one u konačnici znače bolju budućnost za cijelu državu.

20. travanj 2024 05:53